Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obama ställde in möte med Duterte efter vulgär förolämpning

Från 2016
Uppdaterad 06.09.2016 09:48.
Rodrigo Duterte anländer till Asean-toppmötet
Bildtext Duterte anländer till Asean-toppmötet.
Bild: EPA/MADE NAGI

USA:s president Barack Obama har ställt in ett planerat möte med Filippinernas president Rodrigo Duterte som kallade Obama för en "en horunge" på det filippinska språket tagalog.

Obama träffar i stället Sydkoreas president Park Geun-hye då han deltar i de Sydostasiatiska ländernas toppmöte i Laos på tisdagen.

Den filippinska presidenten förolämpade Obama då han inför mötet fick frågan om han väntar sig att Obama kritiserar hans omstridda narkotikapolitik som har lett till att nästan 2 500 misstänkta kriminella har dödats på bara några månader.

- Du måste vara respektfull, "putang ina", i så fall svär jag åt dig på mötet, svarade Duterte med hänvisning till Obama.

- Vi skulle vältra i gyttjan om du gör det åt mig, tillade Duterte inför journalister.

Ångerfull i Laos

Vita huset meddelade efter det vulgära uttalandet att mötet med Duterte ställs in.

Duterte verkade ångerfull efter att han landade i Laos huvudstad Vientiane även om han inte bad Obama direkt om ursäkt,.

- Medan den omedelbara orsaken till min starka kommentar var vissa frågor som jag fick av pressen, så ångrar vi att uttalandet verkade som en personlig attack.

Har inte träffats tidigare

Uttrycket "putang ina" på det filippinska språket tagalog motsvarar ungefär finska "huoranpenikka" , spanska "hijo de puta" eller engelska "son of a bitch".

Obama konstaterade endast att Duterte är en färgrik person, då han höll presskonferens vid G 20 toppmötet i Kina som avslutades på måndag.

Obama har inte träffat Duterte sedan han svors in som Filippinernas president i maj.

Avsikten var bl.a att diskutera de akuta gränskonflikterna mellan Kina och Filippinerna.

USA har stött sin gamla allierade Filippinerna i tvisten om omstridda öar i Sydkinesiska havet som Kina gör anspråk på.

Förolämpade både påven och FN-chefen

Den internationellt oerfarne Duterte har fått hård kritik både hemma och utomlands för sin brutala politik mot misstänkta narkotikabrottslingar. Det är inte heller någon nyhet att han förolämpar utländska ledare.

Han har kallat påven Franciskus och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon "putang ina" efter att de kritiserade Dutertes hårdföra politik som anses stå i strid med mänskliga rättigheter.

Närmare 2 500 misstänkta brottslingar har dödats i Filippinerna sedan Duterte i våras gav polisen grönt ljus att döda misstänkta narkotikalangare utan rättsliga påföljder.

Diskussion om artikeln