Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skyhöga biljettpriser för World Cup-träningsmatchen upprör – förbundet vill ha en del av kakan

Från 2016
Uppdaterad 06.09.2016 10:57.
Esa Lindell, Sebastian Aho, Patrik Laine, Aleksander Barkov och Mikael Granlund i ishockey-VM 2016.
Bildtext Finska hockeyfans får betala dyrt för att se NHL-lejonen på hemmais.
Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa

Inför World Cup kommer Finland och Sveriges främsta ishockeyherrar att mötas två gånger – en gång i Helsingfors och en gång i Göteborg. Till matchen i Helsingforsarenan på torsdag är ändå tusentals biljetter osålda.

Enligt många är orsaken enkel: det höga priset. De dyraste biljetterna till träningsmatchen går för 239 euro, medan de billigaste kostade 39 euro – och såldes slut snabbt.

Då endast två dagar återstår innan de största ishockeystjärnorna drabbar samman finns det ännu runt 2000 osålda biljetter. Men det oroar inte ishockeyförbundet.

– Inte är det någon besvikelse. Förstås hoppades vi på att biljetterna skulle ha sålt slut redan tidigare, men vi tror på att hajpen gör sitt och att vi får en fullsatt hall, säger ishockeyförbundets VD Matti Nurminen till Yle.

Dubbelt dyrare än i Götebörg

Finland är de facto ensam med att sätta en VM-nivå på biljettpriserna när det kommer till träningsmatcherna. I Göteborg kostar de dyraste biljetterna 88 euro och de billigaste endast 12,50.

Enligt Nurminen är det ett medvetet beslut.

– Båda ishockeyförbunden har gjort sina beslut om priserna själva. Det är inte första gången som det är en prisskillnad mellan Finland och Sverige.

– Vi har haft utomstående hjälp för att göra besluten, berättar Nurminen.

Nurminen berättar att förbundet jämförde priserna med bland annat Robert Helenius match och Jarkko Nieminens avskedsevenemang för att komma fram till den rätta prisnivån.

– Men under junior-VM lärde vi oss att det lönar sig att sälja vissa biljetter billigt, så att också familjer kan delta, fortsätter Nurminen.

NHL och NHLPA gör massiv vinst på turneringen

Orsaken bakom de höga biljettpriserna torde ändå vara World Cups status som NHL-turnering.

Eftersom det är den nordamerikanska toppligan och dess spelarförening NHLPA som organiserar turneringen är det också dessa som håvar in inkomsterna. Enligt vissa uppskattningar kommer NHL och NHLPA att göra en vinst på upp till 60 miljoner dollar för turneringen.

Enligt Yles uppgifter betalar NHL och spelarföreningen NHLPA 450 000 euro till de deltagande ishockeyförbunden för att täcka kostnader. Därtill får förbunden alla inkomster från en träningsmatch inför turneringen.

NHL står för kostnaderna när det kommer till resor och boende, men förbunden tvingas själv betala för träningslägren inför toppturneringen.

Uteblivna inkomster från OS-ishockeyn anses vara en vägande orsak bakom att ligan och dess spelare valde att återinföra World Cup.

Diskussion om artikeln