Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Irakier återvände från Finland - skottskadades i Bagdad

Från 2016
Uppdaterad 06.09.2016 23:08.
Mohammed Manteer på sjukhus i Bagdad.
Bildtext Mohammed Khulbus på sjukhuset i Bagdad.
Bild: Yle.

Irakiern Mohammad Khulbus ligger i en sjukhussäng i Bagdad. Han har svåra skottskador i benen och kommer sannolikt inte att kunna gå. Fem dagar efter att han återvände från Finland till Bagdad blev han beskjuten utanför sitt hem.

- De sköt mot mig och jag föll till marken. Jag träffades i båda benen av sex skott och fick splitter i huvudet. Min familj hörde mig skrika och rusade ut för att hjälpa mig. Samtidigt såg vi den väpnade gruppen gasa iväg, förklarar Khulbus från sin sjukhussäng då Yle når honom per Skype.

Khulbus säger att han inte vet vem det var som sköt mot honom. Han hade just återvänt hem från jobbet och steg ut ur bilen då beväpnade män närmade sig honom. Tidigare hade maskerade män knackat på hemma hos honom och hotat honom för att han hade en kristen hustru.

- I Finland var jag i trygghet. Jag var tillsammans med min hustru på en flyktingförläggning i norr. Då många av de irakiska asylsökande började få negativa beslut och de finländska myndigheterna sade att Bagdad är tryggt så bestämde vi oss för att återvända, säger Khulbus men tillägger snabbt att Bagdad inte är tryggt.

- Jag är Bagdadbo och så här gick det för mig.

Mohammed Manteer i Finland i ett snöigt landskap.
Bildtext Mohammed Khulbus i Finland i vintras.
Bild: Yle.

Det var i mars som Khulbus återvände till Bagdad och fem dagar senare blev han beskjuten. Han hade flytt till Finland eftersom han jobbade för ett oljebolag i norr där de anställda hotades av terrorgruppen IS.

Hemskickad asylsökande blev beskjuten i Irak - Spela upp på Arenan

Trots flera operationer tror läkarna att hans ben inte kan räddas.

Då han berättar om det trygga hemland myndigheterna i Finland tyckte att han skulle återvända till bryts rösten.

- Det skulle ha varit bättre att dö.

Speciellt Bagdad är otryggt

Säkerhetssituationen i Bagdad har stadigt försämrats. Civila dör dagligen i väpnade sammanstötningar, överfall och mindre explosioner. I juli dödades över 300 människor i en attack mot ett köpcenter.

Fredsmäklaren Hussein Al-Taee, som jobbar för krishanteringsorganet CMI i Helsingfors konstaterar att Bagdad efter inbördeskriget allt mera har blivit en delad stad.

Hussein Al-Taee jobbar för CMI med att förmedla  Irak
Bildtext Hussen al-Taee som är fredsmäklare reser regelbundet till Bagdad.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Där sunniter och shiiter ännu år 2003 levde sida vid sida har staden blivit allt mera uppdelad i sunni och shia-områden och nykomlingar synas noggrant i sömmarna - också av sina egna.

- Irak präglas fortfarande av ett strikt klansystem, där alla nykomlingar i ett område granskas. Nykomlingar behöver någon som kan gå i god för att de är pålitliga och inte utgör en fara för samfundet. Annars hålls man under noggrann uppsikt, säger Hussein al-Taee, som själv via mäklaruppdraget har rest mycket i Irak,

- Människor saknar förtroende för varandra och för att landets ledning ska kunna garantera mänskornas säkerhet. Den otryggheten har lett till att det uppstår olika beväpnade grupper. Säkerhetsläget är helt oförutsägbart, säger al-Taee. Det kan tidvis verka bättre men terrororganisationer som IS och al-Qaida verkar både inom och runt Bagdad och bidrar betydligt till att ytterligare öka osäkerheten.

De här organisationerna är dessutom ofta bättre väpnade än den irakiska armén och det ökar också oron för det säkerhetspolitiska läget i hela landet.

Enligt al-Taee är otryggheten stor speciellt i Bagdad. Terrororganisationen IS ökar sin verksamhet speciellt där och det bidrar också till det svåra säkerhetsläget.

- IS, som har förlorat allt fler småstäder och byar runt sitt huvudfäste i Mosul i norr, försöker genom attacker i Bagdad tvinga irakiska armén och koalitionen in i ett öppet krig runt Mosul, säger Hussein al-Taee.