Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Svårt att hitta köpare till Kvarnudden

Från 2016
Kvarnuddens lägergård
Bild: YLE/Staffan Sundqvist

Lägergården Kvarnudden i gamla Pernå i Lovisa är fortfarande till salu. För tillfället är gården uthyrd.

Det är ett bemanningsföretag som har hyrt in sig, berättar fastighetschef Stefan Johansson från Svenska folkskolans vänner, som äger lägergården.

Bemanningsföretaget inhyser sina arbetstagare på Kvarnudden, som kan inkvartera över 50 personer. Hyresgästerna använder också huvudbyggnaden, där det finns möjlighet till matlagning.

Företaget har hyrt gården sedan början av 2016 och kontraktet fortsätter till och med årsskiftet. De som bor på Kvarnudden sysslar med underhållsjobb för energiindustrin på olika håll i regionen.

Svårsålt objekt

Johansson berättar att man fortfarande försöker få lägergården såld, men det verkar vara lättare sagt än gjort.

- Den köpare som kommer hit ska ju vara en sådan som vill ha liknande verksamhet. Dessutom är internatbyggnaderna i behov av iståndsättning och renoveringar, konstaterar Johansson.

Det är Aktia som sköter fastighetsförmedlingen och Johansson berättar att man nog har haft några spekulanter som har varit på plats och tittat. Tillsvidare har SFV ändå inte fått ett tillräckligt intressant anbud.

Gården säljs för tillfället för lite under en miljon euro. Johansson säger att man har gått ner lite i pris sedan gården sattes till försäljning 2014.

Ingen flyktingförläggning behövdes

Svenska folkskolans vänner erbjöd för ungefär ett år sedan gården för inkvartering av flyktingar. Då var flyktingkrisen som mest aktuell och hyresavtalet med den tidigare hyresgästen hade avslutats.

Varken Migrationsverket eller Röda Korset hade ändå behov av lägergården på Kvarnudden. Därför beslöt SFV att hyra ut gården på nytt i stället, berättar Johansson.

Kvarnuddens kurs- och lägergård hade tidigare en populär sommarkoloniverksamhet, som flyttades till Solvalla i Esbo. Kvarnudden ligger intill Pernåviken och det sista lägret där gick av stapeln sommaren 2013.

Då det blev klart att Kvarnudden inte i fortsättningen kommer att ha lägerverksamhet startades en namninsamling för att rädda sommarlägren. Drygt 400 personer skrev på listan och kritiserade Svenska folkskolans vänners beslut att sälja en lägergård man fått som donation.

Diskussion om artikeln