Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bluesen lever sunt liv i Kauhava

Från 2016
Uppdaterad 07.09.2016 10:25.
Bluesartisten och sångaren Micke Björklöf i sin hemmastudio i Kauhava
Bildtext Micke Björklöfs första instrument var trummor som han ännu gärna spelar i sin hemstudio i Kauhava.
Bild: Yle/Kjell Ekholm

Liksom för så många andra finländska band har de den inhemska framgången tagit fart via andra länder. Under det senaste året har Micke Björklöf & Blue Strip spelat på flere stora festivaler utomlands och då vi träffas på hemorten Kauhava har han just kommit hem från Frankrike.

Det är en lång och dammig väg man skall vandra för att få namn om sig som bluesartist i Finland. Micke Björklöf bodde i Österby utanför Ekenäs ända tills han som femåring flyttade med familjen till Kauhava.

- Vi var helt enkelt tvungna att flytta då plastfabriken stängde i Ekenäs, men min pappa hade en specialkunskap på området så det var ganska lätt för honom att hitta ett nytt jobb, berättar Micke då vi åker i hans turnébil från Seinäjoki till Kauhava.

Under tonåren var Hurriganes det stora namnet för Björklöf. Han spelade i flere olika hårdrocksgrupper och av en händelse gav hans mormor honom en speciell skiva som gåva till en födelsedag.

- Jag vet inte hur hon hittade den, men det var en skiva med Nazareth, och där fanns en låt som för mig var den stora hitlåten medan andra säkert uppfattade den som utfyllnad. Jag spelade blueslåten Busted om och om igen så skivan gick nästan sönder.

Skivinspelning av en händelse

Det var ett rent sammanträffande att de gjorde en skiva 1997. Det fanns en skola i Karleby som behövde ett band som skulle spela några låtar, och som en del av undervisningen skulle eleverna sköta om tekniken och inbandningen. Gruppen spelade in fem låtar och tyckte det fungerade så pass bra att det sist och slutligen blev ett helt album.

Och det har blivit en hel del skivor till under åren. Den senaste kom 2015, och är inspelad i legendariska Rockfield studion i Wales där t ex Queen spelade in Bohemian Rhapsody. Listan på kända grupper som varit där är lång.

- Dessutom spelade vi in skivan med John Porter som producent och han är legendarisk inom skivbranschen. Under åren har han blivit premierad med ett tiotal Grammystatyetter för produktioner som han gjort med bl. a B.B. King, Taj Mahal, Buddy Guy och många fler.

Sunda gubbar

Men hur är det då Micke och bandet ger sig ut på turné? Inom bluesgenren finns det en myt om att du måste leva som du sjunger. Ofta handlar ju texterna om sex, drugs and rock'n'roll (eller i det här fallet blues). Hur mycket lever man upp till den myten inom bandet?

- Inget av det där stämmer in på oss, säger Micke och skrattar. Ingen av oss har ens tatueringar, vi är nog bara vanliga familjegubbar som gillar att spela.

Fokus på Micke Björklöf & Blue Strip på Yle Vega onsdag, repris lördag 10.09 kl 13.03 och en månad på Arenan.

Micke Björklöf spelar blues - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln