Chef berättade om Fennovoimas säkerhetsproblem för Stuk – fick sparken
Fennovoimas moderbolag Voimaosakeyhtiö SF gav för ungefär ett år sedan sparken till en chef för att han på eget bevåg hade uttryckt sin oro för säkerhetsproblem för Strålsäkerhetscentralen. Kraftbolaget nekade först uppsägningen till Yle.
Strålsäkerhetscentralen (Stuk) gjorde för ett år sedan en kontroll av säkerhetskulturen vid Fennovoima och upptäckte flera problem. De anställda berättade bland annat om påtryckning, dålig personalledning och nonchalering av säkerhetsfrågor.
Fler anställda hade tagit kontakt med Stuk innan granskningen, som blev den första vid Fennovoima.
Enligt Yles uppgifter har en chef förlorat sitt jobb som en direkt konsekvens av att han pratade med Strålsäkerhetscentralen.
Moderbolaget börjar med att neka
Yle frågade på fredag moderbolaget Voimaosakeyhtiö SF:s vd Jussi Lehto om det stämmer att en person fick sparken efter att han hade talat med Stuk. Lehto nekade.
- Ursäkta, alltså har fått sparken från Voimaosakeyhtiö?, sade Lehto.
- Det finns inga som helst belägg för det här påståendet. Visst har personer kommit och gått under projektet. Det är normalt. Men det, att någon skulle ha gått för att hen har pratat med Strålsäkerhetscentralen, det stämmer inte, sade Lehto.
Svart på vitt
Enligt Yles uppgifter är chefen som fått sparken Nils Merikanto. Han hade titeln liaison officer och skulle övervaka att Voimaosakeyhtiös aktieägares intressen förverkligas.
Voimaosakeyhtiö representerar de inhemska ägarna.
- Det är sant att jag blev uppsagd på grund av mitt besök hos Strålsäkerhetsmyndigheten. Sekretessavtalet förbjuder mig ändå att tala om bolagets ärenden, säger Merikanto till Yle.
Skulle använda pensionering som svepskäl
Meddelandet om uppsägning bekräftar ändå saken. Stycket som behandlar orsaken till uppsägningen lyder så här på finska:
"Irtisanomisperusteena oleva työntekijän menettely liittyy Työntekijän oma-aloitteiseen yhteydenottoon ja tapaamiseen Työnantajan tytäryhtiön toimintaa valvovan viranomaisen kanssa."
Fritt översatt: Arbetstagarens förfarande som står som grund till uppsägningen anknyter till att arbetstagaren på eget bevåg har tagit kontakt med och träffat den myndighet som övervakar arbetsgivarens dotterbolag.
Enligt Merikanto blev han ombedd att meddela sina kolleger att han går i pension. Kollegerna hade inte trott honom och till sist berättade han att han hade blivit uppsagd.
"Samarbetet fungerade inte"
Meddelandet om uppsägning är undertecknat av vd Jussi Lehto som nekade uppsägningen till Yle.
Yle ringde upp på nytt och frågade varför Voimaosakeyhtiö SF har gett Yle fel uppgifter. Lehto meddelade åter att Merikanto inte har blivit uppsagd på grund av myndighetsbesöket.
- Det är viktigt för oss att personen på den posten har öppen och rak kontakt med Strålsäkerhetscentralen. Påståendet är fel, att det slutresultat som vi har kommit fram till skulle bero på något sådant, säger Lehto.
När Yles journalist Salla Vuorikoski berättar att hon har sett meddelandet om uppsägning ändrar Lehto sig en aning.
- Nå, det där, det finns många orsaker till att samarbetet med den här personen inte fungerade. Och det kan vara att det fanns några orsaker som utlöste uppsägningen.
Lehto förklarar också att brist på förtroende inte räckte som grund för uppsägning och att uppsägningsmeddelandet kräver en konkret grund.
Ett gentlemannavatal
När Lehto till sist går med på att ställa upp på en intervju framför tv-kameran, säger han att problemen med den uppsagda personen var betydligt mer långvariga.
Lehto och Merikanto ska, enligt Lehto, ha gjort ett gentlemannaavtal om att de både ska säga att Merikanto går i pension.
– Kanske det var ett slags prick på i:et att han på fel sätt började kommunicera om saker utanför projektet, säger Lehto.
Lehto bestrider att det här skulle vara ett sätt att varna och tysta ner andra som jobbar med Fennovoima.
Strålsäkerhetscentralen: Man måste få ifrågasätta
Strålsäkerhetscentralens biträdande direktör Tapani Virolainen har hört om uppsägningen innan Yle tar kontakt.
- Det är emot tanken om säkerhetskultur. Till tanken hör att människor ska våga prata i sin organisation och att de inte döms, även om de är av annan åsikt eller ifrågasätter organisationens funktionsmodell. Det här är på sätt och vis extremt, att en person kommer och talar med myndigheten. Vi tar den här oron på allvar.
Tidtabell går före säkerhet
Enligt Virolainen har Stuk fört liknande diskussioner också med andra medarbetare vid Fennovoima. Stuk har bekatat samtalen i sin säkerhetsgranskning och har också fått liknande besked i sina egna intervjuer.
Strålsäkerhetscentralen konstaterade i sin egen utredning att bolaget har prioriterat tidtabellen före säkerheten.
Lehto vid Voimaosakeyhtiö säger att ägarna givetvis är intresserade av tidtabeller och kostnader men att de nog förstår vad projektet kräver.
- Vi använder all den tid som behövs på säkerhet, säger Lehto.
Ursprungsartikeln är skriven av Salla Vuorikoski och översatt till svenska av Yle Nyheter.
Åtta år av Fennovoima
Om energirevolution, hemliga kopplingar och kappvändningar.