Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Erfarenhetsexperterna i Vasa väntar på uppdrag

Från 2016
Erfarenhetscoach Maj-Len Kuivamäki
Bildtext Erfarenhetscoach Maj-Len Kuivamäki.
Bild: Yle/Filip Stén

Det har varit en trög start för de nyutexaminerade erfarenhetsexperterna i Vasa. Än så länge är det få personer med psykisk ohälsa eller missbruk som sökt kamratstöd bland experterna. Maj-Len Kuivamäki som är en av erfarenhetsexperterna är ändå övertygad om att deras stöd behövs.

- Det finns ett väldigt stort behov av oss. I södra Finland har de haft det här längre och där är de med lite överallt inom sjukvården. Jag tror att vi behövs.

En erfarenhetsexpert är alltså en person som har personlig erfarenhet av psykisk ohälsa eller missbruk och en vilja att hjälpa andra i en liknande situation. Maj-Len Kuivamäki har själv lidit av utbrändhet och upplevde under sin egen sjukdomstid att hon skulle ha haft stor nytta av att prata med någon som drabbats av det samma som hon.

Hon pratade själv öppet om sin sjukdom och märkte då att det var många i hennes omgivning som mådde dåligt. Det var det som fick henne att för ett år sedan söka sig till utbildningen vid Vasa centralsjukhus.

- Den gav mig väldigt mycket. Jag lärde känna mig själv lite bättre. Jag blev starkare och fick ännu mera en känsla av att vilja hjälpa folk. Jag skulle gärna ha en grupp dit sådana som mår dåligt kunde komma och diskutera. Eller vara stödperson åt någon.

Ger stöd

I Vasa deltog 15 personer i utbildningen för erfarenhetsexperter som omfattade 40 timmar. Utbildningen startade förra hösten och experterna blev klara i januari i år. Men efter utbildningen har det inte hänt så mycket beklagar Maj-Len Kuivamäki.

- Det tog en tid innan det kom ut att vi har blivit klara, sedan kom sommaren. Några få har haft några uppdrag och jag har varit på ett möte och berättat lite. Men vi hoppas att det här kommer ut mer så att folk tar kontakt.

Förutom att erfarenhetsexperterna kan ge stöd och förståelse till den som lider av psykisk ohälsa eller missbruk så kan experten också vara ett bevis för att det går att komma vidare trots att situationen kanske känns hopplös.

Maj-Len Kuivamäki saknade just det här under sin egen sjukdomstid.

- Det är därför som jag själv nu tycker att jag vill bli ett stöd för de andra. Jag hade arbetshälsovården men sedan sökte jag själv en massa olika lösningar via Folkhälsan och kurser.

Den som behöver en erfarenhetsexpert kan komma i kontakt med en till exempel via Vasa centralsjukhus men mer marknadsföring av den här möjligheten behövs tycker Kuivamäki.

- Vi borde börja sätta upp lappar vid Roparnäs sjukhus, vid hälsocentraler och vid skolor. Många arbetsplatser har folk som mår dåligt och vi kunde komma och berätta hur man ska göra före man blir utbränd.

Diskussion om artikeln