Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pensionsbolagsdirektör: Lex Lindström förskönar bara temporärt arbetslöshetsstatistiken

Från 2016
Uppdaterad 06.09.2016 14:27.
Jaakko Kiander
Bildtext Pensionsexperten Jaakko Kiander på Ilmarinen kritiserar Lex Lindström.
Bild: Yle.

Lex Lindström, regeringens beslut att långtidsarbetslösa som har fyllt 60 år kan gå i pension, är enbart en temporär försköning av arbetslöshetsstatistiken.

Det säger Jaakko Kiander, direktör på pensionsbolaget Ilmarinen med ansvar för bland annat pensionspolitiken.

- Det här är en exceptionell åtgärd som inte tar itu med utmaningarna i arbetslivet och arbetskraftspolitiken, säger Kiander.

Enligt Kiander är det klart att situationen för de långtidsarbetslösa måste förbättras. Sysselsättningsgraden bland äldre är betydligt lägre än i övriga Norden.

Nya pensionsslussen inte optimal

- Men den här nya slussen strider mot den långa linjen i pensionspolitiken. Där är målet att senarelägga pensioneringen och förlänga arbetskarriären. Ur den här synvinkeln är Lex Lindström inte optimal, säger Kiander.

Ett långsiktigt arbete för att förhindra långtidsarbetslöshet ska utgå ifrån att alla arbetslösa erbjuds utbildning, stödåtgärder eller ett jobb. Om det här inte hjälper borde rehabilitering snabbt inledas, och hälsoproblem åtgärdas.

- Arbetslöshet är inte en sjukdom, men på lång sikt kan följden vara förlust av arbetsförmågan, säger Kiander.

Regeringen beslöt om Lex Lindström i samband med budgetmanglingen. Beslut om vem som berörs och andra detaljer har inte fattats.