Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Konsumera mera för att rädda jorden!"

Från 2016
Uppdaterad 06.09.2016 16:33.
Rune Westergård
Bildtext Rune Westergård tror på den evolutionära konsumtionen och på att teknologin kommer att hinna lösa miljö- och klimathoten samtidigt som välfärden ökar.
Bild: Yle/Kati Enkvist

Rune Westergård, entreprenör och ingenjör från Korsholm som i hela sitt liv jobbat med energi- och miljöteknologi, fick nog av alla domedagsprofetior och skrev boken ”Ett jordklot räcker”.

Westergård gillar inte budskap där man tutar ut etablerade sanningar som att vi till exempel skulle behöva 3,5 jordklot om alla levde som vi gör i Norden.

- Det är en illusion, för det baserar sig på att vi alla skulle tvingas leva som bostadslösa veganer för att inte lämna några fler ekologiska avtryck, och det är ju inte realistiskt. Vi måste lösa problemet istället och det kommer vi att göra.

Han menar att vi inte kan betrakta världen som statisk, att allt utvecklas i en mycket dynamisk takt.

- I framtiden kommer man inte att leva som vi gör nu, för tekniken kommer att vara så annorlunda och den utvecklas i en accelerande takt vilket gör att vi kommer att hitta lösningar.

Nyckelord

Det som Westergård anser att kommer vara vår räddning kan sammanfattas med två ord: teknologi och konsumtion.

- För att lösa problemen bör vi konsumera, annars stannar utvecklingen.

Han tar telefonerna som exempel. På 1970-talet fanns det ju trådtelefoner som kunde väga runt ett kilogram och idag väger mobiltelefonerna runt ett par hundra gram. Mobiltelefonerna började som en lyxvara och allt fler ville ha dem, vilket ledde till att utvecklingen tog fart och vi konsumerade mera och produkten blev billigare, lättare, bättre och mindre material förbrukades. Det är så som konsumtionen driver utvecklingen, menar Westergård.

Han tar även ekologisk mat som exempel.

- Det räknas som en lyxvara idag men ju fler som köper ekologisk mat, desto mer går priserna neråt och fler ges tillgång.

Framtidstro

Westergård tror också att vi kommer att hinna rädda vår jord.

- Teknikens utveckling sker väldigt snabbt och det gör att vi kan lösa de här frågorna snabbare än vi tror. Det största problemen globalt sett är växthusgaserna och där har vi ändå tiotals år på oss.

Han menar att det måste börja bli en synlig ändring av växthusgaserna i atmosfären ganska snart och de två senaste åren har man sett att det har stabiliserat sig, att utsläppen inte ökar längre. Om det fortsätter så är det ett tydligt tecken på att vi kommit till en vändpunkt, menar Westergård.

- Men som med allt annat krävs en politisk vilja. Om inget tillåts utvecklas får vi problem.

Ett exempel på politisk vilja var 1980-talet då vi varnades för det förstörda ozonlagret.

- Det verkade oöverstigligt, men tack vare politiska styrmedel kom man överens om att förbjuda freonerna. Då anpassade sig teknologin och industrin till detta och man hittade på nya, bättre lösningar som drev utvecklingen framåt.

Kritiska röster

Westergård är medveten om att många reagerar negativt då han sprider budskapet om att konsumtion är bra.

Men han ser inga andra alternativ och ger ytterligare ett exempel som understryker hans teori: en stor del av världens folk är på väg ut ur fattigdom. De vill ha och behöver kylskåp, och då vore det mycket viktigt att de köper de nyaste kylskåpen och inte de som är tio år gamla eller ännu äldre.

- Det är enorma skillnader i energiförbrukningen, koldioxidutsläppen är bara hälften idag jämfört med för tio år sedan. Det är tack vare vår konsumtion som det idag finns bättre produkter.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln