Åbovarvet har vind i seglen – "antalet anställda kommer fördubblas på sex år"
Åbovarvets orderstock är full till 2026. I går offentliggjordes ytterligare en beställning på stora lyxkryssare, den här gången på två stycken i storlek med Oasis of the seas.
Eftersom beställningarna ökar krävs mer och mer personal. NTM-centralens prognoser förutspår en ökningstakt av antalet anställda på närmare 30 procent årligen under de närmsta åren.
Just nu har Meyer och underleverantörerna i Åbo cirka 6 500 anställda sammanlagt, men den siffran väntas öka till 12 000 på bara 6-7 år.
Kimmo Puolitaival, chef på NTM-centralen i Åbo gläds över utvecklingen.
- Det går väldigt bra, vilket är mycket positivt för Åboregionen. Sysselsättningen har börjat återhämta sig efter svaga år och det här är en kraftig knuff i rätt riktning. Det får in pengar i systemet som hjälper sysselsättningen också på annat håll, säger Puolitaival.
Vilken sorts kunnande eller yrkesgrupper är det som behövs?
- Det behövs från många inriktningar, men särskilt konstruktörer och metallarbetare kommer det anställas många av. De som blir utexaminerade nu kan räkna med arbete. Efterfrågan på högutbildade kommer också vara stor.
Puolitaival menar också att det finns lokal arbetskraft så att det räcker till.
- En viss del anställs säkert från utlandet, men vi har 1 100 arbetslösa metallarbetare i regionen.
Enligt Puolitaival är det Meyers förtjänst att varvsverksamheten går så bra, i kombination med att det finns ett starkt nätverk av företag och underleverantörer som samverkar i branschen.
Underleverantörerna rekryterar för att hinna med
En av Meyers underleverantörer är Elomatic, en planerings- och konsultbyrå som bistår varvet med bland annat fartygsplanering. Henrik Bacher på företaget ser en större trend som orsak till framgången i Åbo.
- Det pågår en boom inom kryssningsfartygsbranschen, inte bara i Finland utan också i Europa och resten av världen. Vi levererar dels åt Meyer men också åt andra kunder så vi rekryterar för tillfället, berättar Bacher.
Elomatic är en ingenjörsfirma och behöver teknisk sakkunskap. Bacher tror ändå inte att utbudet på högutbildade i Finland ligger bakom den finska fartygsboomen, utan ger äran åt ägarbytet. Han tror att efterfrågan kommer att hålla i sig åtminstone i en överskådlig framtid och vill smida så länge järnet är varmt.
- Jag vill inte spekulera om vad som händer långt in i framtiden, men för de närmaste åren är tillväxten säker, anser Bacher
Finns det tillräckligt mycket arbetskraft?
- Bra fråga. För tillfället har vi tillräckligt, men kanske inte i framtiden. I viss mån kan man använda sig av utländska underleverantörer för att avlasta, men vi vill gärna hålla det i regionen och för det krävs mer folk.