Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Oratoriet "Skymning, gryning" är en hyllning till Finland

Från 2016
Uppdaterad 06.09.2016 16:09.
Thomas Lundin och Thomas Enroth.
Bildtext Thomas Lundin och Thomas Enroth
Bild: Susanne Skata/ Sus Productions

År 2017 firas Finlands 100-års jubileum på många sätt. Ett av dem är oratoriet "Skymning, gryning" av Thomas Enroth och Thomas Lundin.

Enroth har komponerat musiken och Lundin har skrivit texterna. Verket kommer att har urpremiär i Schaumansalen i Jakobstad den 8 november 2017.

- Det handlar inte om Finlands historia, det har aldrig varit tanken, säger Thomas Lundin. Det är mera en hyllning till vårt vackra land och till alla finländare och kanske till alla som vill vara finländare.

En tredje upphovsman kan man kalla Nils-Petter Ankarblom, en rikssvensk kompositör och arrangör som till vardags är verksam på Broadway i USA. Han arrangerar oratoriet för en kör på närmare 100 personer och fullskalig symfoniorkester.

- Jag är jättestolt över att vi har fått honom med i projektet, säger Thomas Enroth.

Enroth och Lundin hade skrivit och spelat in en demo av oratoriets första sats. Den sände de till Ankarblom med en förfrågan om han var intresserad. Svaret var ja. (Demon, med sång av Erik-André Hvidsten, finns att lyssna till på Youtube)

Radioskugga gav idén

Idén att komponera ett musikverk till Finlands 100-årsjubileum fick Thomas Lundin under en bilfärd till Korsnäs i mars 2015. Under färden lyssnade han på Radio Vega, men någonstans i "finska Finland" blev det störningar, så att radion bytte till en finskspråkig kanal.

- Då satt de där och diskuterade att nu skulle det gälla att börja fundera på hur man vill fira Finland 100 år och att man ska skicka in idéer.

Thomas tänkte då att jubileet också borde firas stort på svenska. Med den rådande stämningen i landet är det inte någon självklarhet, säger han.

- Och vill man att något ska bli gjort så är det bäst att göra det själv. Så jag ringde till Enroth och frågade om vi ska skriva ett oratorium till Finland 100 år. "JA!" skrek han.

Oratoriet "Skymning, gryning" består av 14 satser, varav två är instrumentala. Tolv av satserna har alltså text skrivna av Thomas Lundin.

- Det är inte en handling med repliker, solisterna har inga roller, utan det handlar om 14 sånger vars helhet bildar en dialog.

Den dramaturgiska bågen är en natt som övergår i gryning, morgon, dag, kväll och natt, för att åter komma till en ny gryning. Sen är texterna skrivna så att de är öppna för tolkning, säger Lundin.

- Handlar det om en dag, eller handlar det om Finlands historia, eller vad som helst som har varit ett problem i ditt liv: en skilsmässa, en sjukdom eller vad som helst. Att lämna "krigets" skuggor bakom oss - vilket krig det än må vara.

Thomas Enroth säger att han för sin del har undvikit att enbart skriva sådan musik som han själv tycker om, utan sådan som han tänker att kommunicerar med publiken. Kombinationen är klassisk musik och folklig musik.

Ett allt större projekt

Projektet har genomgått en lång resa, konstaterar Thomas Enroth. De två har arbetat på oratoriet som ett sidoprojekt, närhelst de hittat tid för det: sena nätter, tidiga morgnar, "stulen tid" från familjerna.

- Då vi började på så trodde inte att det skulle bli så stort som det nu ser ut att bli. Vi tänkte att vi gör en eller två konserter, säger Thomas Enroth.

Under resan har projektet vuxit betydligt. Då "Skymning, gryning" av statsrådet utsågs till ett av de officiella programmen under hundraårsfirandet förstod upphovsmännen att det inte längre bara är ett kul hobbyprojekt.

- Då insåg vi att "okej, det här blir på riktigt, nu måste vi skriva det här klart" säger Lundin.

Då Nils-Petter Ankarblom kom med i projektet så sa han att Lundin och Enroth sitter på något som de ska förvalta väl, något som de ska jobba med.

- Det känns bra att få ett sådant erkännande av någon som jobbar på Broadway och med nästan alla världsstjärnor, säger Enroth.

Thomas Enroth säger att Ankarblom också var mycket noga med att de skulle ha med folket som sjunger. Han ville inte ha en kör med 15 proffs, det blir bara tråkigt.

De körer som medverkar är Nykarleby manskör, Nice Noice-kören och Schlagerkören. Totalt blir det omrking 100 sångare.

Solisterna är däremot yrkesfolk: sopranerna Therese Karlsson och Margaretha Nordqvist, samt barytonerna Erik-André Hvidsten och Sören Lillkung .

Prags symfoniorkester medverkar

Nils-Petter Ankarblom gav också tydliga ramar åt Enroth och Lundin. I augusti 2016 skulle allt vara klart, för i oktober ska sällskapet åka ner till Tjeckien och spela in orkesterdelen med Prags symfoniorkester.

- Det sista blev klart för tre veckor sen, nu jobbar Nils-Petter på arrangemangen fram till avfärden till Prag.

- Den inspelade musiken ska dels användas för att körarna ska kunna börja repetera, men den kan också komma att användas på själva föreställningarna.

Med ett drygt år kvar till premiären i november är det nämligen ännu öppet om orkestermusiken kommer att vara förinspelad (kompletterad med ett antal musiker på scen), eller om man lyckas ordna finansiering för att ha en levande symfoniorkester på föreställningarna.

Premiären slutsåld

Under år 2017 kommer en del stycken från oratoriet att ges ut för radiospelning och i PR-syfte. Verket kommer också i sin helhet att ges ut på skiva i samband med premiären.

Premiär blir det i Schaumansalen den 8 november år 2017. Den föreställningen är redan slutsåld, konstaterar Mikael Kronlund som har hand om PR.

Utöver de totalt 15 föreställningarna i Jakobstad kommer oratoriet också att turnera i Finland och uppföras på minst fem platser.

Oratoriet "Skymning, gryning" är en hyllning till Finland

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln