Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brittisk radikal islamistisk predikant fick äntligen fängelsedom

Från 2016
Uppdaterad 07.09.2016 06:24.
Anjam Choudary, känd radikal islamistpredikant, dömdes till 5,5 års fängelse.
Bildtext Anjam Choudary lyckades spela i gråzonen för vad som var lagligt i 20 år. Nu hamnar han i fängelse.
Bild: EPA/ANDY RAIN

I Storbritannien har den radikala islamistiska predikanten Anjem Choudary dömts till fem år och sex månader i fängelse för att ha uppviglat till terrorism.

Han har kallats bland annat Storbritanniens mest hatade man. Choudary är åtminstone Storbritanniens mest kända islamistiska predikant och hans följare har kopplats till flera komplotter runtom i världen.

Nu döms han för terrorbrott efter en serie videor på YouTube där han uppmanade folk att stöda IS och svor terrorgruppen trohet. Också hans akolyt Mohammed Rahman dömdes.

49-årige Choudary dömdes redan i juli, att han dömts kungjordes i augusti och straffet offentliggjordes på tisdagen. Han är jurist till utbildningen och född i London med pakistanska rötter.

Jagades i flera år och besökte Finland

Anjem Choudary predikade hatpropaganda i två decennier men myndigheterna lyckades aldrig döma honom för någonting. Han misstänktes upprepade gånger för att ha spridit hat och för att ha värvat terrorister.

Choudary lyckades ändå undvika åtal eftersom det inte fanns bevis för hans kopplingar till terrorism.

Choudary besökte också Finland år 2013 och sade då i Helsingfors att det en dag kommer att vaja en islamistisk flagga över den finländska riksdagen.

Först när Choudary svor trohet till IS och det publicerades på nätet hade polisen något att gå efter.

Domarna mot Choudary och Rahman kom för att ha uppmanat till stöd för en förbjuden terrororganisation.

Fängelsestraffet kunde enligt brittisk terrorlagstiftning bli högst tio år.

Londonbombare bland Choudarys följare

Flera brittiska muslimska organisationer har genom åren tagit avstånd från Choudary och hans uttalanden och kritiserat medierna för att ge honom alltför mycket uppmärksamhet.

Choudary ska ha inspirerat åtminstone hundra människor i Storbritannien att bli anhängare av jihadistgrupper eller strida för dem, skriver tidningen the Guardian.

Bland dem lär åtminstone en av självmordsbombarna i London år 2005 ha funnits.

Också soldaten Lee Rigbys mördare hade inspirerats av Choudary. Rigby höggs ner på öppen gata år 2013 nära en armébarack i London.

"Ångrar sig"

Choudarys advokat Mark Summers säger att hans klient ångrar att han brutit mot lagen och advokaten bad domaren att inte döma Choudary på basis av att han varit ökänd i 20 år eller för att han "uppmanat en generation av människor att begå terrorbrott", skriver the Guardian.

- Herr Choudary har gjort sitt bästa för att verka inom lagens ramar, ibland har han kanske rört sig på gränsen, men han ville alltid verka inom lagens ramar. Han har haft tid att tänka, och han skulle ha gjort annorlunda om han förstått lagens ramar. Han tänker inte gå över gränsen i framtiden, säger Summers.

Advokaten säger att uppmaningen till stöd för IS var en intellektuell uppmaning som inte strävade efter att uppvigla till våld. Han påpekade att det inte finns några bevis för att någon skulle ha begått brott till följd av Choudarys uppmaningar.

Domen mot Choudary föll efter att Scotland Yards terrorbekämpningsenhet gått igenom 20 år av material på 333 elektroniska apparater med 12,1 terabyte data.

Diskussion om artikeln