Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ålands riksdagsledamot: Båtskatten dyrare att driva in än vad den inbringar

Från 2016
mats löfström,
Bildtext Ålands riksdagsledamot tänker jobba emot att båtskatt införs.
Bild: Yle/Hanna Rundell

Den åländska riksdagsledamoten Mats Löfström är upprörd över regeringens förslag att börja driva in båtskatt, något som bland annat Sannfinländarnas ordförande Timo Soini har motiverat med att man nu kan komma åt herrarnas lustjakter och yuppieskotrar.

- Det är totalt ogenomtänkt och tidigare kalkyler har visat att båtskatten blir dyrare att driva in än vad den ger i skatteinkomster.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström kommentar följer på regeringens förslag om att införa en båtskatt i Finland från och med nästa år, något som i så fall också påverkar många på Åland.

Tänker jobba emot skatten

- Det verkar som om vår utrikesminister borde tillbringa lite mer tid i den finländska och åländska verkligheten. För i den åländska och finländska skärgården hittar man inte många båtar som skulle platsa i Cannes eller Monte Carlo, skriver Löfström i ett facebookinlägg.

- Jag hoppas sista ordet inte är sagt ännu och jag kommer göra allt i min makt för att jobba mot det här, säger Mats Löfström.

En komplikation i sammanhanget är att Åland och Finland har olika regler för vilka båtar som måste registreras. Tar man upp en båtskatt utifrån befintliga register sker det alltså på olika grunder i olika delar av landet.

Text: Malin Lundberg och Totte Vesterlund Ålands Radio och Tv

Diskussion om artikeln