Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA ska hjälpa Laos att städa bort amerikanska bomber

Från 2016
Uppdaterad 06.09.2016 17:00.
Minröjare i Laos
Bildtext Minröjare i Laos kontrollerar ett fält nära staden Ponsavanh i provinsen Xieng Khouang. Området måste röjas innan marken kan användas för jordbruk eller hus kan byggas.
Bild: EPA/BARBARA WALTON

USA kommer att ge över 90 miljoner dollar till Laos under de kommande tre åren för att landet ska kunna städa upp sin mark från bomber, som inte har detonerat.

USA fällde under Vietnamkriget så mycket bomber över kommunistiska Laos att landet är det mest bombade per capita i världshistorien.

Över 20 000 människor har dödats eller skadats av bomber sedan kriget tog slut.

President Barack Obama är för tillfället i Laos och är den fösta amerikanska presidenten att besöka landet.

USA har betalat 100 miljoner till Laos under de senaste 20 åren och tack vare det så dör eller skadas nu bara under 50 människor per år - till skillnad från den tidigare siffran på 300.

Över två miljoner ton bomber på tre miljoner människor

Mellan 1964 och 1973 fällde USA mer än 270 miljoner klusterbomber över Laos och dess kring tre miljoner invånare. En tredjedel av bomberna exploderade aldrig.

Kring 80 procent av invånarna i Laos är beroende av jordbruk, men en fjärdedel av landets byar uppskattas vara kontaminerade av bomber som inte har detonerat.

Bybor är vana att samla mat och byggnadsmaterial i skogarna, och dessutom tjänar man bra på att sälja metallskrot. Kring hälften av dem som skadas eller dödas av bomber idag är barn.

Värst bombades sydöstra Laos vid den så kallade Ho Chi Minh-leden, som var en viktig transportrutt för Vietkong, och den så kallade Krukslätten i provinsen Xieng Khouang i nordöstra Laos där den kommunistiska rörelsen Pathet Laos rebeller var baserade.

Diskussion om artikeln