Konstsamfundet berömmer Bergh - kallar hans uttalanden för "semantik"
Styrelse- och föreningsmedlemmar i Konstsamfundet tycker att föreningens vd Kaj-Gustav Bergh sköter sitt uppdrag väl - trots att Bergh säger sig sakna en vision för KSF:s krisdrabbade tidningar och att ”lokaltidningarna får stryk”.
Konstsamfundets medlemmar som Yle Nyheter har talat med låter varken upprörda eller förvånade över att vd Kaj-Gustaf Bergh säger sig sakna visioner för KSF media.
Bolaget äger bland annat HBL, Östnyland och Västra Nyland som har kämpat med sjunkande upplaga och nedskärningar de senaste åren.
Berghs uttalanden ingår i en omfattande i intervju i den nya finlandssvenska Grävgruppens tidskrift Amos arv.
- Jag har ingen vision om hur tidningsverksamheten ska se ut i framtiden. Jag har ett krisbolag som jag försöker hålla vid liv eftersom det är en viktig del av vårt uppdrag men jag är skeptisk till dess framtid, säger Bergh.
"Konstsamfundet har satt mycket resurser på journalistik"
Yle Nyheter ringde upp Konstsamfundets styrelse- och föreningsmedlemmar för att kartlägga vad de tycker om Berghs uttalanden.
Av de sammanlagt tolv medlemmarna fick vi tag på sju. Av dem valde fem att kommentera saken.
De flesta ville inte ta direkt ställning till vad Bergh har sagt, men de säger att det finns en strategi och vision.
De påpekar också att Konstsamfundet har satt mycket resurser på att stötta journalistik i en tuff tid.
- En del olyckliga ordval kan ha ingått i intervjun, som jag inte läst, men när det kommer till handlingar har KSF stött kvalitetsjournalistik, säger Wivan Nygård-Fagerudd som är föreningsmedlem.
- Det är troligen något av en felsägning eller en semantisk fråga. Jag är övertygad om att man inom styrelsen har arbetat på en strategi för tidningshuset, och lägger man upp en strategi måste man ha en vision, säger föreningsmedlem Mikael Ingberg.
Uppfyller sitt syfte
I Konstsamfundets stadgar står det att "Föreningens ändamål är [...] att även i övrigt stöda den finlandssvenska kulturen och det svenska språkets ställning i Finland med särskild tonvikt på spridning av information på svenska."
Gunvor Kronman, styrelsemedlem, tar inte ställning till Berghs uttalande, eftersom hon inte har läst intervjun ännu. Hon säger ändå att KSF tar sitt uppdrag på allvar.
- Vi delar ut ungefär 16 miljoner euro i året av profiten som skapas, och en stor del av pengarna går just till att stöda informationsspridning på svenska, säger Kronman.
Styrelsemedlem Max Arhippainen är av samma åsikt.
- Konstsamfundet är sannolikt den starkaste och största allmännyttiga instans som stöder mediespridning i Finland med alla mått mätt. På det sättet tycker jag nog att vi drar vårt strå till stacken, säger han.
Arhippainen tycker också att debatten om Konstsamfundets roll ofta är fixerad vid media.
- Det är också frågan om konstmuséer och yrkesskolor. Det är något som ofta glöms bort, säger han.
Bergh har förtroende
Alla medlemmar vi har talat med var av den åsikten att finlandssvensk journalistik behövs.
- Jag tror att vi behöver en kvalitetsmedieverksamhet på svenska också i framtiden, men det är klart att branschen genomgår ganska stora förändringar just nu, säger Kronman.
Medlemmarna var också ense om att Bergh har förtroende som vd.
- De resurser vi har i Konstsamfundet för att stöda olika former av utbildnings- och kulturverksamhet har ökat kraftigt under Berghs tid och det att vi finansiellt är så starka som vi är i dag har ju Kaj-Gustav en mycket central roll i, säger Arhippainen.
- Det är en alltför snäv sak att tala om det här enstaka uttalandet. Han har varit vd i tio år och styrelsen har haft ett väldigt bra förtroende för honom och varit glada över att han kunnat fortsätta, säger föreningsmedlem Niklas Geust.
Konstsamfundets styrelse- och föreningsmedlemmar
Styrelse:
Christoffer Taxell (f. 1948) är tidigare SFP-politiker, kansler för ÅA samt koncernchef för Partek.
Gunvor Kronman (f. 1963) är vd för Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige Finland och styrelsemedlem i Finnair. Hon har tidigare jobbat med uppdrag inom Röda Korset och Nordiska rådet.
Niklas Geust (f. 1967) är diplomingenjör, businessängel och företagare med bakgrund inom FIM, senare Glitnir Finland.
Max Arhippainen (f. 1963) är kommunikationsdirektör vid Försvarsministeriet med bakgrund vid Finlands pälsuppfödares förbund och som chefredaktör för HBL.
Dessutom finns ytterligare sju föreningsmedlemmar:
Kaj-Gustaf Bergh (f. 1955) är vd för Konstsamfundet och tidigare direktör vid Skandinaviska Enskilda banken och vd för Arne Gyllenbergs stiftelse.
Wivan Nygård-Fagerudd (f.1964) är musiker och journalist. Jobbar på rikssvenska utbildningsradion och har en bakgrund inom Hbl, Yle och Radions symfoniorikester.
Elina Pirjatanniemi (f. 1966) är professor i statsrätt och folkrätt.
Paula Salovaara (f. 1964) är journalist och företagare med en bakgrund inom Helsingin Sanomat, Radio Helsinki och Yle.
Astrid Thors (f. 1957) är vicehäradshövding och tidigare minoritetsombudsman vid OSSE samt långvarig SFP-politiker.
Anders Wiklöf (f. 1946) är kommerseråd, åländsk affärsman och tidningsägare.
Mikael Ingberg (f. 1951) är pensionär med uppdrag inom Aktia, Folkhälsan och Varuboden-Osla bakom sig.
Källa: Yle, Grävgruppen/Amos Arv, Bloomberg, Konstsamfundet