Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nej till norsk fjällgåva

Från 2016
Norskt statsbesök.
Bild: Timo Korhonen / All Over Press

Norge kommer knappast att dra om sina gränser för att Finland ska få en bit av det höga Haldefjäll i gåva när republiken fyller 100 år. Beskedet kom under det norska kungaparets statsbesök i Finland.

Frågan riktades till det norska kungaparet på en presskonferens, men kung Harald dribblade den vidare till den norska utrikesministern.

- Finland är en av våra närmaste vänner, vi deltar gärna i festligheterna och söker en fin gåva till hundraårsjubileet. Men att ändra ett lands gränser ger stora juridiska svårigheter, säger utrikesminister Børge Brende.

Haldefjäll - eller Halti - ligger på gränsen mellan Finland och Norge.

Fjällets nästhögsta punkt på 1 324 meter över havet ligger i Enontekis kommun på den finländska sidan, men den högsta punkten ligger i Kåfjords kommun på den norska sidan av gränsen.

Det är Kåfjords kommun som har tagit initiativet till att donera den högsta fjälltoppen till Finland för att fira Finlands 100-årsjubileum år 2017.

Det skulle kräva att gränsen mellan Finland och Norge flyttas cirka 40 meter så att hela fjället hamnar på den finska sidan. Utrikesminister Brende verkar nu utesluta en sådan lösning.

Både frågan från de finländska journalisterna och utrikesministerns svar verkade roa kungaparet storligen.

Bild på gränsstenen på Halde fjäll.
Bild: Wikimedia Commons/Hochgeladen von Trollhead, https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Halti?uselang=de#/media/File:Boundary_stone_(Haltitunturi).jpg