Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO skärper avhållsamhetsråd för personer som besökt zikasmittade områden

Från 2016
Uppdaterad 06.09.2016 23:23.
Två myggor som kan föra vidare zikaviruset.
Bild: EPA/OSCAR RIVERA

Världshälsoorganisationen (WHO) har utfärdat strängare rekommendationer för människor som har besökt områden där det förekommer aktivt zikavirus.

Män och kvinnor uppmanas till avhållsamhet i sex månader eller att hålla sig till säkrare sex. Gravida kvinnor uppmanas till avhållsamhet eller säkrare sex under hela graviditeten. Uppdateringen av rekommendationerna sägs ha blivit aktuell efter att man funnit nya bevis för överföring av zikavirus mellan man och kvinna. Vidare verkar det som om viruset överlever i sädesvätska under en längre tid än man tidigare trott.

WHO:s nya rekommendationer skiljer sig från de tidigare riktlinjer som gavs i juni. Då var det enbart män som fick rekommendationen. Kvinnor som försökte bli gravida uppmanades att hålla en tidsgräns på åtta veckor om de hade besökt ett område med aktivt zikavirus.

Enligt WHO sprids dock zikaviruset främst via myggor. Det finns inga säkra bevis för att smittan kan överföras via sexuella kontakter.

Det är också möjligt att viruset sprids på andra sätt. Enligt ny forskning kan viruset eventuellt spridas via tårvätska i ögonen.

Zikaviruset bakom mikrocefali?

Zikaviruset misstänks ha samband med mikrocefali.

Vid mikrocefali föds barnet med onormalt litet och missbildat huvud. Hjärnan kan vara underutvecklad med syn- och hörselskador och mental funktionsnedsättning.

Om modern får virussmittan under den första tredjedelen av graviditeten anses det innebära särskilt stora risker för utvecklingen av hjärnan hos fostret.

Zikaviruset har funnits i årtionden i både Asien och Afrika där det upptäcktes i Uganda på 1940-talet. Zikaviruset hotar nu att sprida sig över nästan hela Amerika.

Viruset misstänks också kunna ha kopplingar till Guillain-Barrés syndrom (GBS).

Diskussion om artikeln