Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nästan 50 miljoner barn har tvingats fly från sina hem

Från 2016
Syriska flyktingbarn i Turkiet.
Bildtext Syriska barn på flykt i Turkiet.
Bild: EPA/SEDAT SUNA

Nästan 50 miljoner barn har tvingats lämna sina hem på grund av krig, våld, förföljelser eller extrem fattigdom, enligt FN:s barnfond Unicef.

28 miljoner barn har tvingats fly på grund av våld och konflikter medan 20 miljoner barn har tvingats till inre landsflykt på grund av extrem fattigdom, gängvåld eller andra orsaker som torka.

Barn utgör omkring en tredjedel av världens befolkning men ändå är hälften av världens flyktingar barn.

Antalet barnflyktingar fördubblades under de senaste tio åren och ett barn av 200 är nu en flykting.

Rekordmånga flyr ensamma

- Många flyktingbarn är särskilt utsatta för misshandel eller gripanden eftersom de saknar dokument, deras juridiska ställning är oklar och det kan inte räkna med systematiskt skydd, säger Unicef i ett uttalande.

Barn flyr också allt oftare utan vuxna. Över 100 000 ensamkommande barn ansökte om asyl i 78 länder ifjol - det är tre gånger fler än året innan.

Unicef vädjar till myndigheter världen över om att de inte skall fängsla eller internera barnflyktingar och att de ska upphöra med att separera familjer.

Aylan Kurdi representerar miljoner barn

FN-organisationen kräver också att barn som flyr garanteras hälsovård och att myndigheterna motarbetar xenofobi, diskriminering och marginalisering.

Bilden på 3-åriga Aylan Kurdi som spolats upp på stranden har chockat världen.
Bildtext Bilder av barn, som den av Aylan Kurdis den 2 september 2015, har chockerat världen.
Bild: EPA/DOGAN NEWS AGENCY

- Outplånliga bilder av barn - som Aylan Kurdis lilla kropp som hade spolats uppå på en strand har chockerat världen, säger direktören Anthony Lake vid Unicef.

- Men varje bild, varje flicka eller pojke, representerar miljoner barn som är i fara och det kräver vår empati, understryker Lake.

Omkring 45 procent av alla barnflyktingar kom ifjol från Syrien och Afghanistan.

Diskussion om artikeln