Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

25 år i Karlebys tjänst

Från 2016
Stadsdirektör Antti Isotalus i Karleby.
Bildtext Antti Isotalus i Karleby går i pension efter 25 år som stadsdirektör.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

I fredags gjorde Antti Isotalus sin sista arbetsdag som stadsdirektör i Karleby. - 25 år har gått förvånande snabbt, säger Isotalus.

Antti Isotalus valdes till stadsdirektör i Karleby 1991. Nu har han semester fram till dess att han går i pension.

- Tiden har gått så snabbt. Jag känner mig förundrad över hur fort det gått när jag ser tillbaka. Men jag lämnar min tjänst vid gott mod, säger Isotalus.

Under 25 år händer det mycket i en stad. Vad är då Isotalus mest stolt över från sin tid som stadsdirektör?

- Det är ett samarbete, men det är nog det utvecklingsarbete som gjorts i Karleby och hur vi utvecklat och byggt upp centrum efter de svåra tiderna i början på 90-talet. Helhetsbilden av Karleby i dag är positiv, säger Isotalus.

Fick ta sig en an en stad i kris

När Isotalus tillträdde som stadsdirektör befann sig Finland i en svår ekonomisk recession.

- De första åren var de svåraste. Lågkonjunkturen drabbade hela landet och även Karleby hårt, säger Isotalus.

Allt flera invånare stod utan jobb, under de värsta åren steg arbetslösheten till över 26 procent säger Isotalus. Sedan gick Finland med i EU och nya utvecklingsprogram infördes som hjälpte landet att klara strukturomvandlingarna.

- Det skapades flera arbetstillfällen som i sin tur gjorde att invånarna blev flera.

Även i dag är Karlebys ekonomi pressad men Isotalus säger att grunden ändå är mera solid.

- De allmänna ekonomiska förutsättningarna är bättre i dag och både den offentliga och privata sektorn bygger och investerar. Sysselsättningsgraden är också över landets medeltal. Det skapar en grund för utveckling, ekonomi och för framtiden, säger Isotalus.

"När det ena går dåligt, går något annat bra"

Antti Isotalus ser Karlebys mångsidighet och mångfald som stadens främsta styrka.

- Mångsidighet så som tvåspråkigheten, kulturlivet, näringslivet, skolor, affärer, hamnen och storindustri är våra trumfkort. När det går dåligt i en bransch så finns det andra områden som går bra. Stadens välmående och utveckling har aldrig hängt på ett enda kort, säger Isotalus.

Isotalus säger att industrin naturligtvis är mycket viktig för staden, men även industrin har blivit mera mångsidig under senare år.

De framtida utmaningarna är kommunernas och städernas strukturer och uppgifter när landskaps- och sjukvårdsreformen står för dörren.

- Det kommer att vara de största förändringarna under de närmaste åren. I övrigt så kommer säkert utmaningarna att vara de samma som tidigare, att skapa förutsättningar så att företag kan växa och utvecklas.

Hoppas på samarbete

Antti Isotalus säger att det varit både intressant och givande att vara stadsdirektör.

- Det finns få jobb där man får insyn i så många branscher och träffa så många människor från olika områden och branscher. det har verkligen varit intressant, säger Isotalus.

Under Antti Isotalus sista tid som stadsdirektör har det stormat ordentligt kring stadsstyrelsen. Han hoppas att alla parter kan finna en väg att samarbeta för stadens bästa.

Vad han nu ska ägna sin tid åt är Isotalus förtegen om. Men han kommer åtminstone att bo kvar i Karleby.

Vad kommer du att sakna med ditt arbete när du nu blir pensionär?

- Det är svårt att säga vad jag kommer att sakna mest, det får jag se. Antagligen är det mötet och samarbetet med människor från så många områden och sektorer, säger Antti Isotalus.

Antti Isotalus tror att det kommer att gå bra för Karleby med Stina Mattila i spetsen.

- Det kommer säkert att gå bra, förutsättningarna är goda. Stina Mattila känner dessutom staden sen förut och kommer säkert att lyckas i den här omgivningen, säger Antti Isotalus.