Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pekka Vähäsöyrinki i öppet brev till Norge: “Som tur är har också ni nu åkt fast”

Från 2016
Uppdaterad 07.09.2016 11:23.
Pekka Vähäsöyrinki.
Bildtext Pekka Vähäsöyrinki.
Bild: Yle

I ett öppet brev i Ilta-Sanomat skriver den tidigare finländska skidlandslagschefen Pekka Vähäsöyrinki att Norges herråkare dopade sig på 1990-talet. Han hoppas hyckleriet nu ska sluta.

Pekka Vähäsöyrinki har länge hållit sig borta från offentligheten. Åren 1985-1989 och 1992-1995 fungerade han som Finlands landslagstränare och 1997-1998 som träningschef.

2011 dömdes han till nio månaders villkorligt fängelse för grovt bedrägeri i den så kallade FNB-dopningshärvan, där Vähäsöyrinki och skidåkaren Jari Räsänen hade vilselett rätten för egen ekonomisk vinning.

Nu är han tillbaka.

Vill ha slut på hyckleriet

Ilta-Sanomat berättar att Vähäsöyrinki, 59, sedan våren tränat B-landslagsåkaren Ari Luusua, och i ett öppet brev i samma tidning på onsdagen går han hårt åt Norge.

– Ni har jämt hycklat er över andras misstag. Det är synd, eftersom sådant inte borde höra till moralen hos en civiliserad nation. Som tur är har också ni nu åkt fast för ett misstag. Det ställer ert sorliga hyckleri i ett nytt perspektiv.

Norsk skidåkning har varit i blåsväder sedan en utbredd användning av astmamedicin även hos friska idrottare uppdagats. Vähäsöyrinki kallar inte förfarandet för dopning, men hoppas man inte ska hålla till i den ”gråa zonen”.

– Ni förtjänar era segrar, men sluta nu med er arrogans gentemot andra. Er toppidrott är inte trevlig, den är befläckat av er omättliga segervilja, skriver Vähäsöyrinki.

– Det är också orsaken till att ni testar de yttersta gränserna av dopningens gråzon. Ni vill vara bäst i allt, vilket vi väl förstår. Men det är ändå strålande för oss alla att man nu äntligen försöker rensa bort ert korkade beteende i den gråa zonen.

”Dopade sig på 90-talet”

I dagsläget beskyller Vähäsöyrinki med andra ord inte Norge för dopning, men under 1990-talet är han säker på att norrmännen – liksom alla andra – använde sig av förbjudna metoder.

– Ni har tänkt att alla andra använde epohormoner, men inte ni. Ändå vann ni nästan allting!

– Jag säger nu helt rakt och okonstlat att rena norska herråkare aldrig haft en chans att vinna stafetter mot epotankade idrottare. Alla tävlade på samma villkor, precis alla toppnationer, slår Vähäsöyrinki fast.

Diskussion om artikeln