Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Omhändertagande av barn ingen magisk lösning

Från 2016
Annika Immonen, chef för barnfamiljearbete i Borgå
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Antalet barn som placeras utanför hemmet i Borgå har halverats på tio år. I stället för omhändertagning satsar socialväsendet på förebyggande åtgärder. Satsningen bär frukt.

Ibland kan en snabb omhändertagning vara bäst, men det löser ingalunda alla problem, säger Annika Immonen, chef för barnsocialarbete vid Borgå stad.

För tio år sedan var ungefär 160 barn från Borgå placerade utanför sitt hem till exempel efter en omhändertagning. I år är siffran mellan 80 och 90, visar stadens statistik.

Satsar på stödåtgärder

Det här är resultatet av socialväsendets satsning på förebyggande åtgärder i familjer som behöver stöd.

- Det ger bättre och till och med snabbare resultat än om ett barn placeras bort hemifrån och till exempel inte får gå i samma skola som tidigare, berättar Annika Immonen. Det blir många förändringar i ett barns liv samtidigt.

Ett barn kan ha en stödfamilj att bo hos regelbundet eller så kan en familjearbetare besöka hemmet och hjälpa till så att barnets vardag ska fungera så väl som möjligt. Både barnet och föräldrarna får stöd på olika sätt och tjänsterna skräddarsys enligt familjens behov.

För att ha koll på hur familjen mår och hur barnet utvecklas gör socialväsendet upp en personlig kundplan som följs upp. Familjen deltar i diskussionen och får komma med önskemål om vad som behövs, förklarar Immonen.

Varje situation evalueras

Fosterförälder Viveca Ekholm säger i en intervju för Yle Östnyland att hon under sin 30 år långa karriär har sett flera barn som borde ha omhändertagits tidigare. Hon efterlyser en snabbare process i de fall där det är uppenbart att stödåtgärder inte räcker till.

Annika Immonen medger att det finns fall där man kan vara efterklok och tänka att en omhändertagning kunde ha skett snabbare.

- Utgångspunkten är att man så långt som möjligt försöker med stödåtgärder. Det betyder ändå inte alltid att man först måste pröva på dem. Barnets situation och vad som är tryggt evalueras alltid skilt.

Omhändertagning ingen lösning

Immonen litar på att Borgås erfarna socialarbetare är kompetenta och har kunskapen att pröva sig fram för bästa resultat.

- Erfarenheten är nog den att ett omhändertagande inte alltid är en lösning på allt. Det kan också ge dåliga resultat. Man blir alltid tvungen att balansera och fundera på vilka sätt som är bäst för barnet i fråga.

Barnskyddsmyndigheterna är en instans som får mycket respons för att inte göra något i tid, det är Immonen medveten om.

- Men det är ofta kritik som kommer från människor som inte ser helheten och vet vad det är frågan om.