Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

ESA:s "rymdaccelerator" till Finland?

Från 2016
Uppdaterad 07.09.2016 14:57.
Skandinavien från ovan.
Bild: NASA

Finland har goda chanser för att bli värd för en av Europeiska rymdorganisationen ESA:s så kallade inkubationsacceleratorer. Och vad är nu det då? En slangbåge som skjuter upp ägg i rymden?

Nej, det går snarare ut på att ESA hjälper till med att samordna den knowhow och den produktion av tjänster, teknik och tillämpningar som redan finns här. Hjälpa startupföretag att få tillgång till satellitdata till exempel. Så att du får nya väderappar till din mobil. ESA sätter fart på saker och ting, kastar lite jäst i den finländska rymddegen. Vi snackar om ett nätverk av folk och företag snarare än om ett kontorshus med texten ”Rymdaccelerator” ovanför dörren.

ESA har just nu tretton sådana här rymdacceleratorer runtom i Europa, och Finlands skulle bli den fjortonde. Jag frågade Eric Morel de Westgaver, direktör vid ESA, hur systemet med inkubatorer har funkat hittills.

- Systemet med inkubationsacceleratorer för rymdbranschen har varit en succé när det kommer till att omvandla rymden till affärsverksamhet på jorden, menar Morel och tillägger att systemet hittills har gett upphov till mer än fyra hundra nya företag.

Arbetsplatser på kommande?

Och här i Finland hoppas man naturligtvis att det ska sätta sprutt på saker och ting och skapa nya arbetsplatser, speciellt i norr där den blivande acceleratorn huvudsakligen skulle fungera. Ilona Lundström är överdirektör för närings- och innovationsavdelningen vid arbets- och näringsministeriet, och hon tror på att projektet kommer att bli av.

- Det är fullt möjligt att vi ror det hela i land, säger Lundström, det gäller nu bara att synkronisera våra egna målsättningar med ESA:s.

I början av december ska ESA:s ministerråd fatta det slutgiltiga beslutet om saken.

Jaha, nåmen det låter ju bra, men som man säger – what’s in it for me? Hur kan mannen på gatan dra nytta av all den härliga rymdtekniken som ska börja produceras när ESA kommer till stan? Tja, säger Eric Morel – tänk på all den rymdbaserade teknik som du redan nu bär på dig i fickan. Navigatorn i din mobil är bara ett exempel.

- Väderprognoserna som du kollar med din telefon innan du går hemifrån, de baserar sig på satellitdata. Våghöjden på Östersjön eller isläget på vintern – än en gång satellitdata, säger Morel.

Finland och satelliternas motorväg

Och just det här med att samla in satellitdata är någonting som vi här i norr är särskilt bra på, säger professor Jouni Pulliainen, chef för meteorologiska institutets satellitdatacenter i Sodankylä. Vårt läge i Arktis är unikt i Europa.

- Eftersom Finland delvis ligger norr om polcirkeln så ligger vi direkt under rutten för de satelliter vars banor för dem över polerna, vilket är en stor fördel, säger Pulliainen. Det gör att vi snabbt kan tanka ner satellitdata och bearbeta den där i Sodankylä, på plats och ställe, och ge den vidare till allsköns startupföretag och andra aktörer som förädlar den till diverse tjänster, mobilappar och andra produkter.

Och med hjälp av ESA:s accelerator ska det här alltså gå ännu smidigare och nya arbetsplatser ska skapas på kuppen. Hur många, det återstår att se, det tar vanligtvis några år innan effekterna av sådana här saker blir synliga säger Ilona Lundström. Men huvudsaken är att vi blir bättre på att marknadsföra den otroligt fina rymdteknik och knowhow som vi har.

- Vi har väldigt högklassigt rymdkunnande i det här landet, men vi har inte marknadsfört den så bra som vi kunde. Med ESA:s hjälp blir det lättare att göra världen varse om all vår fina rymdteknik och hur den påverkar oss i vardagen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln