Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FT: Spotify kan börja begränsa åtkomsten till gratis musik

Från 2016
Uppdaterad 07.09.2016 11:46.
Spotify på telefon.
Bild: imago/Levine-Roberts/ All Over Press

Musiktjänsten Spotify överväger att begränsa åtkomsten till ny musik för användare som inte betalar för tjänsten. Det här för att blidka skivbolagen i en ny förhandlingsrunda.

Enligt Financial Times skulle begränsningarna gälla nyutgiven musik så att bara de som betalar för tjänsten får rätt att lyssna på nya album under en viss tid.

I utbyte mot restriktionen hoppas Spotify på att behöva betala mindre upphovsrättsavgifter till skivbolagen.

Motarbetar minuset

Musiktjänsten Spotify har, trots att den fått mycket uppmärksamhet, gått på förlust sedan företaget grundades. Företaget gick i fjol på förlust med 173 miljoner euro.

Enligt Financial Times försöker Spotify nu få till stånd långvariga avtal med stora skivbolag och på så sätt också locka fler investerare.

Kritiserad affärsmodell

Spotify har tidigare skapat diskussion i musikvärlden på grund av sin affärsmodell. Företaget låter användare registrera sig och lyssna på musik gratis, men gratisanvändarna måste också stå ut med reklam. Väljer man att betala för tjänsten slipper man reklamen och får också en del andra fördelar.

Taylor Swift
Bildtext Den amerikanska popstjärnan Taylor Swift hör till dem som är kritiska till Spotify.
Bild: EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

En av dem som kritiserat företaget är sångaren Taylor Swift. År 2014 valde hon att ta bort sina album från tjänsten eftersom hon ansåg att den inte betalade tillräckliga ersättningar till musikens upphovsmän.

I Finland har bland annat sångaren Anssi Kela uttalat sig om att Spotifys ersättningar jämförelsevis är små.

Diskussion om artikeln