Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mikrobryggerierna får vänta länge än på försäljningstillstånd

Från 2016
Uppdaterad 07.09.2016 15:54.
Ett glas med halvjäst öl.
Bildtext Det finns över 70 mikrobryggerier i landet.
Bild: Yle/Roger Källman

Den nya alkohollagen hör inte till de lagförslag som regeringen den här hösten ger till riksdagen. Beredningen av den svåraste punkten, rätten för mindre bryggerier att sälja sina produkter direkt till konsumenten, har inte framskridit.

Bestämmelsen om mikrobryggerierna måste enligt ministeriet vara sådan att den inte ger Europeiska kommissionen en orsak att kräva att det statliga alkoholmonopolet avskaffas.

Mikrobryggaren Pekka Kääriäinen fnyser åt motiveringen.

- Då man motsätter sig en sak gömmer man sig i Finland bakom EU. Mikrobryggeriernas försäljningstillstånd rubbar inte monopolet, säger han.

Regeringspartierna enades i våras om alkoholreformen. Svårast var kompromissen för Centern, och regeringskumpanerna Sannfinländarna och Samlingspartiet beskyllde under sommaren omsorgsminister Juha Rehula (C) för att avsiktligt förhala den nya lagen.

Centern förnekar förhalande

Minister Rehula har avvisat beskyllningen.

Meningen var att den nya lagen skulle träda i kraft i början av år 2017. Det enda man uppenbarligen hinner med under hösten är att sända ut lagen på en utlåtanderunda.

Regeringens proposition ges först nästa år. Oklart är om det är Juha Rehula eller blivande omsorgsministern Annika Saarikko (C) som avlåter lagförslaget.

Tidpunkten för ministerbytet är inte fastställd, men bytet sker troligen senast i maj då regeringen har suttit halva regeringsperioden.

Starkare öl i butiken

Alkoholreformen innebär bland annat att matbutiker, kiosker och servicestationer kan sälja alkoholdrycker med volymprocenten 5,5, inte 4,7 % som nu. Alltså starkare öl, long drinkar, cider och alkoläsk.

Småbryggerierna ska alltså kunna sälja öl direkt, eventuellt också öl som är starkare än 5,5 %.

Restaurangerna får bestämma sina öppethållningstider själva, men serveringen ska upphöra klockan 04. Happy hour är igen möjligt, och drinkstorleken är inte begränsad till 4 centiliter

Alkos butiker är på vardagar öppna till klockan 21.

Diskussion om artikeln