Höga trähus är framtiden
Finland har åtminstone en förespråkare av höghus byggda i trä.
Han heter Petri Heino och är nyanställd vid miljöministeriet för att på heltid jobba för att Finland ska börja bygga högt i trä.
Bara fem veckor har Petri Heino hunnit vara på jobb i sin nyinrättade projektanställning, men igår fick han redan presentera sig för medierna.
De närmaste två åren är det Heinos mål under arbetstid att få så många som möjligt lockade av tanken på att höghus i större eller mindre utsträckning kan använda sig av trä som byggnadsmaterial.
Själva grundkonstruktionen kan tex vara av trä även om huset sen är omgivet av tegel och inte utåt sett ser ut som ett trähus.
Egentligen talar vi om allting från att använda plankor till långt förädlade träprodukter.
Genom att öka användningen av trä i samband med byggen – och indirekt då byta ut annat material som t.ex. stål och betong som under tillverkningen ger upphov till utsläpp - då blir byggandet på sikt mer miljövänligt.
I bästa fall får man dessutom mer människovänliga hus med bättre inomhusluft och slipper dessutom den typ av fuktskador som har med våta byggprocesser att göra, t.ex. i samband med betongbyggen.
Ägarna behöver viljan
De första Petri Heino kommer att försöka få att bli intresserade av trähusbyggen är de som startar olika husbyggnadsprojekt, ägarna:
- De är de viktigaste i processen. Om de betalar kan en konstruktör planera, en byggare bygga osv.
Se och lär
Att bygga högt i trä är inte nytt. Vi har bara inte gjort det.
Men det finns många exempel utomlands som vi kan lära av.
- Sverige, Norge, Österrrike, USA och Canada....räknar Petri Heino upp.
I USA byggs 80 procent av bostadshusen med en trästomme. Det är ett beprövat sätt där.
Begränsande regler
Orsaken till att vi har en lång erfarenhet av att bygga lägre men inte högre hus i trä beror till stor del på föreskrifter som varit strängare för träbyggena.
- Två våningar har man kunnat bygga enkelt och rätt billigt. Men tre eller fler våningar har blivit dyra på grund av föreskrifter som gjort att byggbolagens kostnader stigit, förklarar Heino.
Nu ses reglerna över. De ändrades redan bl.a. 1997 och 2011 men den processen ska fortsätta.
Vi behöver träbyggnadsingenjörer
En annan viktig sak är att förändra ingenjörsutbildningen på yrkeshögskolenivå. Där behöver man få in undervisning i träbyggnation och om hur man t.ex. gör element av trä.
Det behövs unga som blir utexaminerade som träbyggnadsingenjörer och hittills har det inte funnits en hel sån utbildning.
Kommunerna först
Men så var det det här med att locka ägare till höghusbyggen att våga satsa på trä.
Vissa har ju gjort det, men de är få. Endast 6% av de finländska höghusen har trä i sin konstruktion. Vilket ändå nog är fler än för några år sen då procenten bara var ynka en.
En målgrupp att rikta in lobbandet på är nu kommuner runt om i Finland.
De som sätter igång husbyggen.
- Kommunerna kunde vara de som börjar. Så har det varit i Sverige, säger Heino.
Inte bara bostadshus kunde byggas i trä utan också kommunala hus som t.ex. daghem, skolor och stadshus.
Statligt trähusbyggande
Men Heino går längre.
- Staten borde grunda byggföretag som bygger i trä, eftersom de stora byggföretagen inte tagit träbyggandet på allvar. Eller så kunde staten åtminstone befrämja att nya byggföretag med specialkunnande inom träbygge uppstår.
Hur det går med saken återstår att se.
Flervåningsbyggen i trä är hur som helst en internationell trend som förr eller senare riktigt kraftigt kommer att svepa över Europa såväl som Finland, menar Heino.
- Då gäller det att vara i främsta ledet.