Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

När WTC-tornen föll och världen klövs itu

Från 2016
Extra TV-Nytt om terrorattackerna den 11 september - Spela upp på Arenan

Den elfte september 2001 stannade hela västvärlden upp. Runt hela världen satt människor klistrade framför TV-rutor som visade samma bilder om och om igen. Två flygplan som flyger in i World Trade Center, explosioner, kaos och skyskrapor som rasar samman.

Eftersom terroristattacken mot World Trade Center var så pass synlig svängdes snabbt världens gemensamma mediabevakning mot New York. Det gick att i realtid följa med då det andra planet flög in i en av byggnaderna och många minns bilderna då tornen plötsligt rasar ihop.

Samtidigt visste ingen riktigt hur läget skulle analyseras. Vem stod bakom attackerna och hur skulle USA reagera? Medierna koncentrerade sig mest på att besvara frågan hur det här kunde ske.

Det gör också TV-nytt, som i de första sändingarna visar både ögonvittnesskildringar och analys.

Dagen efter terrorattackerna mot World Trade Center - Spela upp på Arenan

Den tolfte september började redan terrorattackernas omfattning klarna. Tidningsrubrikerna världen över skrek ut tragedin med svarta rubriker.

Samtidigt blev det allt tydligare att USA ville hämnas. Medan offren fortfarande bärgades från ruinerna av World Trade Center, höll George W. Bush tal där han pratade om ett krig mellan det goda och det onda i världen. George W. Bush lovar att hämnas, kosta vad det kosta vill.

Livet i New York försöker återvända till det normala. Röken stiger ännu från platsen där World Trade Center-tornen tidigare stod. Men kanske vardagen ändå innebär något tryggt bland allt kaos.

I TV-nytt från den tolfte september får vi ta del av en del stadsbors oro. Samtidigt intervjuas också politiska ledare och Usama Bin Ladin utnämns som den huvudmisstänkte bakom dåden.

Totalt dog 2 762 av de cirka 17 400 människorna som befann sig i World Trade Center under attacken. Samtliga 265 flygplanspassagerare dog. Av det totala antalet döda var 343 brandmän och 60 poliser. Resterande 2 193 var civila. Dödssiffrorna kommer från kommissionens officiella rapport, de är dock inte helt säkra.

TV-nytt den 13 september visar terroristernas ansikten - Spela upp på Arenan

Den tredje dagen efter terrorattackerna mot USA släpps Mohammed Attas bild till pressen. Han var en av de misstänkta terroristerna. Men ännu finns inga officiella kopplingar mellan Atta och Bin Ladin.

Myndigheterna i USA hittar elva namn på arabiska män som fanns ombord på flygplanen, samt en bil full med flygmanualer som anses tillhöra en av männen. Vad som följer är en intensiv jakt på ledtrådar i både USA och Tyskland, där några av de misstänkta studerat.

Samtidigt hålls tysta minuter runt om i en värld som fortfarande är chockad av terrordåden.

Mediernas reaktion på terrorattackarna - Spela upp på Arenan

Hur behandlades egentligen terroristattackerna den elfte september i medierna? Var bevakningen tillräckligt mångsidig och hur påverkade de olika starka nyhetsbilderna oss? Sådana frågor ställer sig OBS några veckor efter terrordåden.

Vad kan gå fel då en nyhetsredaktion närmast översvämmas med nyhetsmaterial och -bilder av en stor katastrof? Bland annat kan bilder som förvränger sanningen publiceras och i ett hastigt nyhetsflöde är det svårt att skilja mellan sanning och överdrift. Det är till exempel tveksamt om videon av den palestinska kvinnan som jublar efter terrorattackerna den elfte september egentligen är vad den utger sig för att vara.

Efter terrorattackerna mot WTC blev klimatet mot Mellanöstern och araberna ännu hårdare. Många ansåg att USA hade rätt att hämnas, men andra tyckte att det var farligt med en tudelad värld.

Rättvisa, inte bomber, är det enda som hjälper mot terrorism.

― Johannes Salminen

Filosof Johannas Salminen talade redan några dagar efter attacken om att det är farligt att hämnas och bomba.

Johannes Salminen om 9/11 - Spela upp på Arenan

Bin Laden kan ju dödas och Afghanistan bombas ner till stenåldern, men ur ruinerna reser sig nya hämnare, menar filosof Johannes Salminen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln