Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Munther: ”Hela mitt liv hänger på en intervju”

Från 2016
Uppdaterad 08.09.2016 13:19.
Ny i Finland: Munther: "Jag har fått min intervju!" - Spela upp på Arenan

Om ett par veckor ställs Munther Al-Assaf inför sitt livs viktigaste intervju. Han har efter ett år i Finland fått en intervju inbokad med Migrationsverket. Och för de asylsökande blir processen bara svårare och svårare, säger han.

Det är en lättad men nervös Munther Al-Assaf som möter oss en tisdagseftermiddag i Böle. Han har äntligen fått veta när hans intervju med Migrationsverket ska äga rum.

- Tisdagen den 27:e september har jag intervjun. Det är exakt samma dag som jag kom till Finland för ett år sedan, säger han.

Lättad är han för att han äntligen fått en tid för mötet. Nervös är han för att det är livsviktigt att den går bra.

- Mitt liv hänger på intervjun med Migrationsverket. Och det jag läst om Migris intervjuer i medier gör mig inte direkt lättad, säger han.

Munther spelar gitarr för Satu och Yousif.
Bildtext Munther har snart varit ett år i Finland.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

I medierna har Munther läst om hur Migrianställda säger att de känner ett tryck på att fatta negativa beslut. Han har också läst om hur intervjuernas tid har sjunkit från sex eller sju timmar till tre.

- Att tiden blivit kortare stressar mig. Jag försöker korta ner min egen historia, men det är svårt för allt blir dubbelt så långt då vi har en tolk, säger han.

Under intervjun måste de asylsökande tala sitt modersmål men Munther skulle hellre prata engelska eftersom han då kunde berätta mer om sig själv.

Hur förbereder man sig inför sitt livs viktigaste intervju?

Munther har pratat med några av sina vänner som redan har intervjuats av Migri och frågat hur intervjun går till. Men för honom är det viktigaste ändå att fokusera på sin egen historia.

- Jag försöker komma ihåg datum eftersom du måste veta exakt när något har hänt dig. De frågar samma frågor mer än en gång och då kan det vara dåligt om du glömmer bort ett datum, säger han.

Själv är Munther övertygad om att han har nog med bevis för att övertyga de finländska myndigheterna om att hans liv är hotat.

- Det gäller bara att komma ihåg att räkna upp alla bevis, säger han.

90 procent negativa beslut

Från Migrationsverkets håll har man tillbakavisat påståendena om att de avsiktligt fattar negativa beslut, men de medger att antalet negativa beslut har ökat. Enligt Munther har andelen negativa beslut bland hans vänner också ökat efter att villkoren för beviljande av uppehållstillstånd stramades åt. Man får inte längre uppehållstillstånd på grund av humanitärt skydd.

- Sedan Migri förändrade sina regler har över 90 procent av mina vänner fått ett negativt beslut. Det blir bara svårare och svårare att få asyl och just nu känns det som att jag har mindre chans än tidigare att få stanna här, säger Munther.

Munthers senaste år en berg- och dalbana

För Munther har det senaste året varit ett omtumlande år. Han har kommit till ett nytt land och de första veckorna här var inte trevliga.

- Samma dag som jag kom till Finland demonstrerade folk i Torneå mot flyktingar och jag funderade på vad som riktigt pågår här, säger han.

Ny i Finland: Munther om sitt första år i Finland - Spela upp på Arenan

Men efter några veckor fick han vänner, och allt förändrades.

- Jag har fått flera vänner som är musiker och de har verkligen hjälpt mig.

Under året i Finland har Munther främst jobbat med frivilligarbete och spelat musik.

- Det känns som att jag gjort mer under det senaste året i Finland än vad jag någonsin har gjort i Irak.

Mer om ämnet på Yle Arenan