Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kan vi stoppa våldtäkterna på kryssningsfartygen?

Från 2016
Uppdaterad 07.09.2016 18:34.
M/S Galaxy
Bildtext Fyra män har gripits misstänkta för våldtäkt på en Silja Line-kryssning på väg till Stockholm.
Bild: Marko Stampehl / Tallink Silja

Än en gång har det skett en våldtäkt på ett kryssningsfartyg. Vad kan vi göra för att sätta stopp för det här? Vi frågar Lisen Andréasson Florman som grundat Nattskiftet – en grupp som arbetar för trygghet i natten.

Nattskiftet är en organisation i Sverige som arbetar för att vi ska få vara trygga på festivaler och andra evenemang där det samlas mycket folk. De vill påverka genom nattvandringar, utbildningar och genom att skapa en debatt kring arbetet för ett tryggare nattliv.

Systemet går ut på att det finns frivilliga som rör sig runt omkring i området och skapar trygghet genom synlighet. De konfronteras med situationer som de anser att kan vara hotfulla och försöker lösa det. Det kan handla om att folk grälar till att någon helt enkelt bara behöver en kram.

Nattskiftet kallar sina frivilliga för nyktra kompisar och de här nyktra kompisarna vågar reagera på saker och prata med folk. De fungerar som en slags brygga mellan ordningsvakter och polis, någonting där emellan, som en modern version av ”morsor och farsor på stan”.

Nattskiftet kunde fungera på fartygen

Är då Nattskiftet något man också kunde använda sig av också på kryssningsfartygen? Det tror grundaren Lisen Andréasson Florman.

- Rederierna har ett stort ansvar och de kan påverka genom att aktivt jobba med trygghetsfrågor, och inse skillnaden på säkerhet och trygghet, säger hon.

Trygghet är något du upplever, och den känslan varierar från person till person. Visst går säkerhet och trygghet hand i hand, men säkerhet kopplas kanske mer ihop med en ordningsvakt, medan tryggheten kommer från den nyktra kompisen. Det är stor skillnad på bemötandet när vi pratar om poliser, väktare eller nattkompisar. Många gånger kanske du hellre vill prata med en kompis.

- Vi kan vara där i förebyggande syfte i form av närvaro. Det är viktigt att det finns personer som ser saker men också att folk känner sig sedda – både förövare och personer som kan bli utsatta.

Lisen Andréasson Florman står mot en vägg.
Bildtext Lisen Andréasson Florman, grundare av Nattskiftet.
Bild: Nattskiftet

Viktigt med gemensamt ansvar

Lisen säger att det är viktigt att det finns personer som hela tiden rör sig i de olika utrymmena, alltifrån toaletter och dansgolv till korridorer. Det ska finnas personer som kan se saker, överallt.

Rederierna kunde också lära sig saker av Nattskiftet.

- Det handlar mycket om att man tar ett gemensamt ansvar och att de vill vara med och lyssna. Vi har jättemycket kunskaper vi kan dela med oss av och hjälpa dem att förebygga det här, säger Lisen.

Personalen kunde utbildas i hur de kan bemöta personer i olika situationer och hur de ska reagera om de ser något som är på väg att hända. Det handlar om civilkurage – att våga gå fram och ifrågasätta vad personen håller på med. Det handlar också om andra mer statiska element.

- Hur är belysningen i korridorerna? Hur går informationen? Vi kan komma in i form av en trygghetskonsultering kring hur hela båten är uppbyggd och hur personalen arbetar. Det är otroligt viktigt att man arbetar med de här frågorna, säger Lisen.

Politikerna ligger efter

Nattskiftet är en organisation som består av frivilliga, men varför hakar inte företag, politiker och kommuner också på? Lisen tror att det kan bero på att man först nu har börjat prata om det här och att politikerna kanske inte riktigt hänger med.

- Jag är förvånad över att vi inte blev kontaktade av fler politiker, kommuner eller landsting om vårt arbete. Jag ser många civilpersoner som vill engagera sig men däremot ser jag väldigt lite engagemang i form av bidrag och att det skulle ges pengar till sådana här initiativ.

Mer om ämnet på Yle Arenan