Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbritannien bygger mur mot migranter i Calais

Från 2016
Uppdaterad 07.09.2016 17:27.
Flyktingar går i ett delvis förstört läger, "Djungeln", i Calais, Frankrike den 11 mars 2016.
Bild: EPA/THIBAULT VANDERMERSCH

Storbritanniens migrationsminister Robert Goodwill meddelade sent i går att man tänker upprätta en mur genom hamnstaden Calais i Frankrike.

Målet är att hindra migranter från att hoppa ombord på lastbilar på väg från Frankrike till England.

Muren är ett led i en överenskommelse mellan Frankrike och Storbritannien i mars i år. Det finns sedan tidigare ett säkerhetsstängsel på plats, och den planerade muren är tänkt att komplettera denna.

Flyktingstängsel i Calais, Frankrike
Bildtext Det existerande stängslet ska förstärkas med den nya muren
Bild: EPA/ETIENNE LAURENT

Arbetet på den fyra meter höga och en kilometer långa muren inleds i slutet av månaden. Muren ska korsa den huvudväg som går ner mot hamnen och tunneln.

Kostnaderna blir drygt två och en halv miljon euro, och muren beräknas vara klar i slutet av året, enligt de brittiska myndigheterna.

Beslutet om murbygget kommer efter protester tidigare i veckan. Lastbilschaufförer och Calaisbor demonstrerade mot upplevd otrygghet och för rivning av flyktinglägret, också känt som ”Djungeln”.

Muren delar folk på sociala medier

Muren har på en del håll skämtsamt döpts till ”The Great Wall of Calais”, och den har rört upp känslor på bland annat Twitter där det argumenteras både för och emot väggen:

Gränstvist efter Brexit

Situationen i Calais har också rört upp nya diskussioner om framtida arrangemang till följd av att Storbritannien tidigare i år beslöt att lämna EU.

Enligt en överenskommelse som år 2003 undertecknades av Frankrikes dåvarande inrikesminister Nicolas Sarkozy har britterna tillåtits ha gränskontroller på den franska sidan av Engelska kanalen.

Nu hoppas fransmännen på att kunna omförhandla villkoren och få Storbritannien att ta tillbaka ansvaret för sina gränser, något som Storbritanniens inrikesministerium i dagsläget avfärdar.