Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Partimätning: SDP och Sannfinländarna framåt – Centern backar

Från 2016
Uppdaterad 13.09.2016 11:28.
partimätning augusti-september 2016

Socialdemokraterna och Sannfinländarna går framåt i Yles partimätning. Statsministerpartiet Centern backar däremot en aning. Överlag är förändringarna små jämfört med motsvarande mätning i juli.

Med ett stöd på 20,7 procent är Centern fortfarande Finlands största parti. Partiet backar ändå med en dryg procentenhet jämfört med juli.

Konkurrensen om förstaplatsen är hård. SDP går framåt i mätningen och är nu endast en dryg halv procentenhet mindre än statsministerpartiet.

Sannfinländarnas stöd upp efter budgetförhandlingarna

Efter bottennoteringen (7,6 %) i juli går Sannfinländarna framåt i den senaste mätningen. Enligt vd:n för Taloustutkimus Jari Pajunen är det ändå för tidigt att tala om att trenden vänt för partiet:

- Det är svårt att tala om en trend. Men man kan förmoda botten för nedgången är nådd.

I samband med budgetförhandlingarna höll Sannfinländarna hög profil. Märks det här i mätningen?

- Egentligen började uppgången redan i slutet av den förra mätningsperioden. Men det stämmer att stödet varit tämligen bra den senaste veckan.

Jari Pajunen
Bildtext Sysselsättningen är en vattendelare, berättar Jari Pajunen.

Sysselsättningen en vattendelare

Enligt Pajunen visar den aktuella partimätningen på tydliga skillnader mellan dem som har arbete – och dem som är utanför arbetslivet.

- Det ökande stödet för SDP och Sannfinländarna kommer från människor som är utanför arbetslivet, främst arbetslösa och pensionärer. Det här kan man se relativt tydligt.

Vem röstar de som är i arbetslivet på?

- I den gruppen ser man tydligt att Samlingspartiet och De gröna ökat sitt stöd, säger Pajunen.

Samlingspartiet trampar på ställe

Efter en liten uppgång kring partidagen i juni ser Samlingspartiets stöd ut att ha stannat upp vid knappa 18 procent. Vänsterförbundets uppgång under de senaste månaderna ser också att avmattats. Jari Pajunen ser resultaten som en återgång till läget före partidagarna:

- Siffrorna påminner om läget i april och maj. Effekten av partidagarna verkar ha avtagit.

De Grönas väljarstöd är i praktiken oförändrat jämfört med senaste mätning. I nuläget skulle 13,6 procent av väljarna rösta på De Gröna.

Av de mindre partierna går SFP framåt med 0,4 procentenheter, medan KD backar med 0,7 procentenheter.

I partimätningen intervjuades 2419 personer av vilka 1451 uppgav sin partiståndpunkt.

Mätningens felmarginal är +/- 1,6 procentenheter för de stora partierna. Det här betyder att stödet för partierna kan vara drygt en procentenhet högre respektive lägre i verkligheten. På grund av en korrigeringsfaktor är resultatet i praktiken ändå noggrannare än felmarginalen tillkännager.

Diskussion om artikeln