Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skottland börjar förbereda ny folkomröstning om självständighet

Från 2016
Uppdaterad 07.09.2016 19:10.
Nicola Sturgeon, premiärminister i Skottland
Bild: GEOFFREY VAN DER HASSELT/ EPA

Den skotska regeringen tog i onsdags ett steg närmare en ny folkomröstning om självständighet. Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon sade att regeringen nu ska göra de lagändringar som krävs för att kunna ordna en ny folkomröstning.

- Vi bör ha all lagstiftning på plats så att vi kan agera ifall vi upplever att självständighet för Skottland är det bästa sättet att trygga vår framtid i Europa, konstaterade Skottlands regeringschef (First Minister) Nicola Sturgeon.

Skottarna vill stanna kvar i EU

Majoriteten av skottarna röstade för att stanna kvar i EU i den brittiska EU-folkomröstningen i juni. Efter att Brexitsidan tog hem segern höjdes röster i Skottland om lämna Storbritannien.

Många skottar upplever att ett brittiskt utträde ur EU kommer att ha långtgående konsekvenser för den skotska ekonomin. Den skotska regeringen vill bland annat ha fortsatt tillgång till fri rörlighet och EU:s inre marknad.

Skottarna befarar dessutom att deras intressen inte beaktas i de kommande i skilsmässoförhandlingarna med EU.

Självständighetsförespråkarna har vind i seglen

I juni efter Brexitsegern lovade Sturgeon att hon kommer att göra allt för att se till att skottarna behåller sin plats i Europa. Då förutspådde hon att en ny folkomröstning i Skottland kan äga rum inom två år.

Skottarna röstade om självständighet i september 2014 då sade 55 procent nej till att lämna Storbritannien. Efter Brexit-omröstningen i somras har ändå allt fler skottar börjar luta mot ett ja till självständighet.

Diskussion om artikeln