Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Renoveringen av Botby grundskola försenas med ett år

Från 2016
Botby grundskola ska renoveras.
Bildtext Skolbyggnaden ska genomgå en omfattande renovering.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Botby grundskola i östra Helsingfors renoveras inte i höst som planerat. Tidigast i maj 2017 kan det första spadtaget tas.

Botby grundskola skulle renoveras i höst. Staden hade budgeterat 14,6 miljoner euro för ombyggnaden av skolhuset. De anbud som kom in från byggarna var alla för dyra - också det billigaste anbudet överskred budgeten med flera miljoner euro.

Enligt byggnadsingenjör Anni Kärki på Lokalcentralen kan en orsak till att anbuden blev så dyra vara att man tänkt gräva under den existerande skolbyggnaden för att få plats för det nya ventilationssystemet. Planerarna letar nu efter en billigare lösning.

Veronica Hertzberg utanför botby grundskola
Bildtext Veronica Hertzberg utanför Botby grundskola, bilden är tagen i våras när det ännu verkade som att renoveringen av skolan skulle köra igång på hösten.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Den här skolhösten har eleverna vid Grundskolan Norsen fått börja i nyrenoverade klassrum. Norsens renovering sköts upp med ett år, och precis som i Botby handlade det om en budget som inte höll.

- Det är tråkigt för Botby skolas del att ombyggnaden skjuts framåt, men där hade de inte flyttat ut. Det har inte skett som det skedde i Norsen, att de hade flyttat ut och sen fick back, säger Veronica Hertzberg (SFP) som är ordförande för utbildningsnämndens svenska sektion.

Enligt Anni Kärki på Lokalcentralen siktar staden på att inleda ett nytt anbudsförfarande i januari. Det innebär att renoveringen av Botby grundskola kan inledas tidigast i maj 2017.

Botby grundskola verkar i tre byggnader som är från 1966 och 1973, arkitekt var Erik Kråkström.

Diskussion om artikeln