Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Yle Forum: Yttrandefrihet ingen självklarhet i Norden

Från 2016
Logotypen för seminariet Yle Forum.
Bild: Yle

Yle Forum går av stapeln på Yles 90-årsdag fredagen den 9 september i Finlandiahuset i Helsingfors. Seminariet ordnas för andra gången och har yttrandefrihet som tema.

Yttrandefrihet har valts till ett av huvudtemana för Yles jubileumsår: i en sund demokrati mår yttrandefriheten bra och är en av demokratins grundpelare.

Yle Forums huvudtalare president Martti Ahtisaari vet vilken enorm roll yttrandefrihet har i byggandet av fred och demokrati. Ahtisaari är i dag verksam i sin egen fredsorganisation CMI.

“Jag är orolig över de allt hårdnande attityderna och över att mångas vilja att förstå och godkänna olikheter har försvunnit. Vi måste fråga oss själva varför.”

Enligt president Ahtisaari kännetecknas vår tid av brist på förtroende hos såväl media som publik, beslutsfattare som medborgare samt stater emellan. “Förtroende föds inte automatiskt, det kräver arbete och ständig dialog. Om vi inte litar på beslutsfattarna så lyssnar vi inte heller på vad de har att säga även då de har rätt.Och vice versa. Då vi litar på beslutsfattarna blir också de svåra besluten möjliga.”

Yle Forums övriga huvudtalare är Sveriges Radios verkställande direktör Cilla Benkö, också medlem i den europeiska radio- och televisionsunionen EBU:s styrelse, samt Yles utrikesreporter Tom Kankkonen som 2016 mottog Stora journalistpriset och valdes till årets journalist.

”Det finns flera modiga journalister i Turkiet, men de viktigaste mediehusen, med undantag av ett par få, är starkt styrda av regeringen. Det här är ett problem. De oberoende webbpublikationerna borde både stödjas och undgå den här censuren”, säger journalisten Tom Kankkonen.

Cilla Benkö oroar sig över att hotet mot en av demokratins hörnstenar också finns i vår egen närmiljö, Norden. “Press- och yttrandefriheten är hotad också hos oss för hat, hot och trakasserier ökar även här”, säger VD:n för Sveriges Radio.

Yles verkställande direktör Lauri Kivinen som öppnar seminariet varnar för att söka enkla lösningar på problem i en allt mer komplicerad värld.

“Vi behöver fria medier, mediekompetens och också modet att ifrågasätta då världen står inför en brytningstid”

Yle Forum den 9 september kan följas direkt via Yle TV1 och Yle Arenan kl. 9-11 och finns efter det att ses på Yle Arenan.

För mera information:
Lauri Kivinen, verkställande direktör, Yle, tfn 09 14801
Reija Hyvärinen, kommunikationsdirektör, Yle, tfn 040 750 2999, reija.hyvarinen@yle.fi
Laura Seppälä, Communications Manager, CMI, tfn 050 331 1886, laura.seppala@cmi.fi