Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Drakoniska säkerhetsåtgärder vid franska skolor

Från 2016
Frankrike
Bildtext Familjen Pacheco önskar ännu mera säkerhet trots de nya reglerna
Bild: Yle / Johan Tollgerdt

Hur ska barn klara av en eventuell terroristattack i en skola? Det är något som de franska skoleleverna ska få öva under lektionerna i höst.

Säkerhetsåtgärderna vid skolorna i Frankrike har ökat drastiskt i höst.

- Visst är jag rädd för att säkerheten minskar i skolorna. Efter attentaten i Frankrike måste även barnen skyddas, konstaterar mormor Brigitte Devarennes i Parisförorten Pantin.

Hon har tre barnbarn och hämtar dem dagligen vid deras skolor och daghem. Den äldsta är sex år gammal och den yngsta två år.

- Titta vid skolans utgång - där finns två militärer. Sedan skolstarten häromdagen finns de här på morgonen och eftermiddagen, säger Brigitte under det att barnen rusar ut från skolan - ett hundratal glada ungar som alla samtidigt kommer ut i snabb fart.

Polis och militär framför skollokalerna

Brigitte Devarennes bor framför skolan. Från balkongen ser hon militärfordon som patrullerar framför skollokalen en gång i timmen.

- Det är strängt. Men jag tror ändå att detta är nödvändigt, säger hon.

Brigitte tycker det är svårt att förklara för barnen att de själva också måste försöka se upp nu.

- De är så små. Så för att få dem att förstå säger jag att de måste försöka akta sig ifall det kommer elaka människor med vapen in i deras skola.

Säkerheten ska öka ytterligare

Även om det givetvis är omöjligt att ständigt vara på alerten vid landets 64 000 skolor som hyser 12 miljoner elever, måste både föräldrar och skolbarn följa landets nya drakoniska säkerhetsregler.

- Nu finns en vakt vid varje skolas ingång, säger Gilles Langlois, rektor vid en småskola i Paris 19:e arrondissemang. En automatisk säkerhetsgardin av metall och kamera vid ingången ska bli obligatoriskt innan jul.

Namnet på varje person som kommer på besök skrivs noggrant upp i en bok och i höst ska alla elever - från första klass till studentexamen - simulera en terrorattack.

Alla barn ska lära sig vad en terrorattack kan innebära

- Om terrorister tar sig in i skolan ska barnen stanna kvar i klassrummet, blockera dörren, och lägga sig ned på golvet. Vid behov ska de veta vilken flyktväg de ska ta. Allt detta ska eleverna simulera som om det hände i verkligheten, berättar han.

8-åriga Deva Pacheco tycker om att gå i skolan, få kunskap och träffa kompisar. Även bland så här små barn talar man ofta om attentaten som härjat Europa.

- Man får inte göra dumheter och vara elak mot andra. Det är alla vi barn överens om, förklarar lilla Deva som dagligen hämtas av föräldrarna Barbara och Esteban Pacheco vid sin skola i Paris nordöstra kvarter.

Vid franska skolor får föräldrarna inte komma in i själva skollokalerna. De måste vänta på gatan. Franska skolor är nästan alltid omgivna av en hög mur eller ett högt stängsel. Så har det alltid varit.

- Sedan hösten - efter att jag hade haft ett möte med rektorn - får jag inte längre ta med min handväska in i skollokalen. Det är nytt, säger Devas mamma Barbara som ursprungligen kommer från Spanien.

Föräldrar efterlyser ännu mer säkerhet

Även om Barbara håller med om att säkerhetsåtgärderna är stränga så är hon ändå kritisk. Hon tycker inte att skolbarnen ska komma ut samtidigt efter skolans slut och maken instämmer.

- Detta känns som en säkerhetsmiss med tanke på att terrorister skulle kunna slå till då, just i det här livliga ögonblicket, tycker Esteban.

Fransk skolsäkerhet lanseras utomlands

De nya stränga franska säkerhetsföreskrifterna har redan börjat exporteras utomlands, bland annat till Belgien.

- Skolan symboliserar samhället i sig och vi lever i en farlig tid, säger rektor Gilles Langlois.

Han säger att om han varit rektor vid en skola i Finland skulle han genast stänga onödiga in- och utgångar så att inga obehöriga tar sig in, och se till att det alltid finns en vakt på plats.

- Detta för våra barns säkerhet.

Johan Tollgerdt, Paris

Diskussion om artikeln