Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Går det att leva på bara ultralokal närmat? Michael Björklund testar

Från 2016
Uppdaterad 21.09.2016 13:33.
Michael Björklund är redo för NÄRMAT
Bildtext Michael Björklund är redo för NÄRMAT
Bild: Yle/Matias Jungar

Kocken Michael "Micke" Björklund kommer till Österbotten för att laga mat i Svenska Yles pilotprojekt Närmat. Uppdraget är att leva på ultralokala råvaror i 5 dagar. Du kan följa med utmaningen via vår liveblogg. Hjälp Michael "Micke" Björklund på vägen, från måndag 19.9 till fredag 23.9.

Närproducerad mat har aldrig varit mera populärt än det är nu. Folk handlar i rekoringar och butikerna utökar sitt utbud av närproducerad mat. Att äta närproducerad mat är inte bara klimatsmart. Genom att välja närproducerat försäkrar du dig också om att i framtiden kunna äta sånt som är producerat i dina hemknutar.

Men vad händer om du måste avstå från all mat som inte är producerad 30 km från din trappa? Det är det här projektet NÄRMAT handlar om.

Micke kommer under 5 dagar att testa på att leva ultralokalt. Morgonmål, lunch och middag ska tillredas av lokala råvaror och menyn ska vara så varierande som möjligt. Med på resan har han redaktören Matias Jungar som smakar på maten och hjälper honom att hitta fram till producenter, hemmaodlare och matentusiaster.

Vi gör det naturligtvis inte lätt för honom, en proffskock behöver lite motstånd.

  • Han får använda samma råvara (eller förädlad produkt) bara en gång under veckan. Råvaran får inte komma ur frysen.
  • Han får använda samma producent bara en gång under veckan.
  • Han måste avstå från allt som inte är producerat inom en radie på 30 km från Vasa torg.
Karta för projektet Närmat
Bild: Yle

För att överhuvudtaget kunna laga mat behövs ändå vissa basingredienser. Micke fick sex ingredienser att välja mellan. Salt, grädde, smör, socker, kaffe, peppar. Men han fick bara välja tre. Hur valde han?

Micke väljer basråvaror för NÄRMAT - Spela upp på Arenan

Micke behöver din hjälp

Har du tips på råvaror, producenter eller kanske har en korg med överlopps svamp kan du hjälpa Micke. Antingen genom att skriva in dina tips i kommentarsfältet här, på Yle Österbottens eller Strömsös facebooksida. Du kan också skicka sms till telefonnumret 0403243695 redan nu. Och ringa till samma nummer från och med måndag den 19.9 klockan 08.00. Micke svarar alltid då han har möjlighet.

Fredag är festdag

På fredag 23.9 presenterar Micke den ultimata Vasatallriken av de bästa råvarorna han hittat under veckan.

Den här matresan gör vi alltså tillsammans. Nu är det upp till bevis inte bara för Micke utan också för dig. Det här är ett pilotprojekt, lyckas vi riktigt bra kanske det blir något som vi förverkligar i hela Norden.

Diskussion om artikeln