Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Sex saker du måste veta om orgasmen

Från 2016
Uppdaterad 09.09.2016 15:03.
Sex & Sånt: Sex saker du måste veta om orgasmen - Spela upp på Arenan

Får du ingen orgasm, eller kommer den fortare än du vill? Sex & Sånt listar sex saker som kan göra din orgasm bättre.

1. Slappna av, men spänn ändå

Det pratas ofta om att man måste slappna av för att kunna få orgasm, speciellt då man pratar om den kvinnliga orgasmen. Det är helt sant att man måste slappna av, men det gäller främst mentalt. Däremot är det bra att spänna underlivsmusklerna om du vill ha en orgasm. På samma sätt som benmusklerna inte krampar av att vara i vilotillstånd, så krampar inte heller underlivsmusklerna i vila.

2. In-ut-sex inte alltid det bästa

Det finns en missuppfattning om att samlag är det bästa sättet för alla att få orgasm. Att man tror så beror långt på att det är den sortens sex man ser i både porr och “vanliga” filmer. Men enligt senaste undersökningarna så är samlag den sämsta formen av sex för kvinnor som vill få orgasm. Detta är förstås individuellt, så om det är så att du eller ni försökt få orgasm en längre tid men inte lyckats, så är det vikigaste helt enkelt att prova andra sätt. Det som inte lyckats de senaste tre åren, kommer knappast att lyckas i framtiden heller.

3. Orgasm och utlösning är olika saker

För mannen har orgasm och utlösning ganska långt sammansvetsats till en och samma sak. Men det är egentligen frågan om olika saker, som man kan få skilt för sig. Genom övning och tålamod kan man lära sig olika tekniker för att skilja detta åt. Det kan erbjuda möjligheten att få flere orgasmer på rad även för mannen. I tantrasex fokuserar man ibland på detta.

4. Kvinnlig utlösning

Kvinnor kan få nåt som kallas för sprutorgasm eller fontänorgasm. Det handlar helt enkelt om att det sprutar lite vätska från körtlar som finns runt urinrörsmynningen. Trots detta är det alltså inte frågan om urin. Vissa kvinnor kan uppleva att de känner sig lite kissnödiga just före fontänorgasmen kommer. Vågar man se förbi det och om det känns bra att fortsätta trots allt, så är det alltså möjligt att fontänorgasmen är nära.

Man i kalsonger med målfärg på rumpan

5. Prostataorgasm

Många män kan uppleva starkare och mer intensiva orgasmer om man under sexet eller masturbationen stimulerar prostatan. Den kan stimuleras antingen genom att trycka på området mellan pungen och analöppningen, eller genom att föra in ett finger eller en analtapp i analen. Kom ihåg glidmedlet.

6. Knipövningar gör orgasmen starkare

Som vi var inne på tidigare så är orgasmen en följd av att underlivsmusklerna krampar. Om du tränar upp underlivsmusklerna med knipövningar, kan orgasmen kännas starkare och mer intensiv. De rätta musklerna att träna hittar du genom att “knipa av” kisstrålen när du kissar. På så vis hittar du rätt muskler och rätt övning. När du sedan tränar detta några minuter per dag, några dagar i veckan, ska du dock göra det utan att kissa samtidigt.

Om du vill ha mer ingående information om de här tipsen kan du se på hela avsnittet av Sex & Sånt där ämnet var orgasmer.

Orgasmens under och underligheter (lång version) - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln