Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Grön tomat – en härlig höstfrukt

Från 2016
Uppdaterad 15.09.2020 15:57.
En metallkorg fylld med gröna tomater.
Bildtext Gröna tomater kan man lägga in, använda istället för citron eller varför inte steka.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Hösten kommer alltid för fort, åtminstone om man är tomat. Septemberljuset räcker inte till för att frukten på tomatplantan ska mogna.

Det finns mycket gott man kan göra med gröna tomater. Här har vi samlat några läckra recept där gröna tomater spelar huvudrollen.

Gröna stekta tomater

Man ska inte jämföra gröna och röda tomater, man ska helt enkelt se dem som helt olika råvaror, ungefär som citroner och mandariner, de fungerar i helt olika sammanhang. Gröna tomater har till exempel en syrlighet och fasthet som kan vara önskvärd vid tillredning.

Gröna stekta tomater är en rätt som kan fungera som sidorätt eller förrätt.

Där röda tomater lätt blir mosiga och översöta vid tillagning behåller gröna tomater en krispigare konsistens. Man ska bara akta sig för en för lång tillagning eftersom de då kan få en lite fadd smak.

Stekta gröna tomater
Bildtext Tomaterna steks lätt i pannan och bakas färdiga i ugnen.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Vinägrett med gröna tomater

I en vinägrett utgår man vanligen från syran av vinäger eller citron, men i den här vinägretten tar man tillvara på friskheten i gröna tomater. Den passar utmärkt som tillbehör till grillat kött eller fisk, eller varför inte som en salsa eller annan liknande kall sås.

I det här receptet används gröna, röda och gula tomater av blandade sorter. Smaka dig fram och hitta dina egna favoriter. Kaprisen ger sälta och citronskalet förstärker friskheten. Mycket enklare än så här kan det inte bli.

Portion med tomater och kött
Bildtext Vinägretten med gröna och röda tomater passar utmärkt som kall sås till grillat.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Inlagda gröna tomater

Omogna tomater blir en god inläggning med lite krusbärston när den får stå och dra några dygn i en god och smakrik lag. Förkoka gärna senapsfröna för att dra ur smak och göra dem aningen mjukare i konsistens. Smaken på tomaterna mjuknar ju längre inläggningen får stå.

Inlagda gröna tomater
Bildtext Inlagda gröna tomater.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Tomatsallad på mogna tomater

Blev det för mycket gröna tomater kanske den här tomatsalladen är något för dig? Salladen toppas med rostat bovete och serveras med kryddpeppargrädde. Grädden är ett lent komplement till den friska salladen.

tomatsallad med kryddpeppargrädde
Bildtext Salladen toppas med rostat bovete.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Lykopener för hälsan

Tomater innehåller mycket vitaminer och mineraler och är bra att äta för att hålla mineralbalansen i kroppen. De innehåller också protein och lykopen som är en bra antioxidant.

Oftast ska man vara försiktig med uppvärmning av frukt och grönt för att bevara näringsämnena. Lykopenet däremot, kan man tillgodogöra sig mycket bättre om man värmer upp tomaterna så en pastasås med grönsaker eller en tomatmarmelad är bra sätt att få i sig lykopen. Här kan du läsa mera om tomatens hälsofrämjande effekter.

Nördigt om tomater

Tomaten är världens mest odlade grönsak och den äts på alla kontinenter. Tomaten kategoriseras som en grönsak fast den egentligen är en potatisväxt med frukter. Det odlas omkring 7 500 olika tomatsorter i världen.

Liksom potatisen finns det tomater i olika storlekar, former, färger och nyanser, från nästan svart via purpur och röd till gul, orange och grön. Läs mer om olika tomatsorter och om tomaten i historien.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln