Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Din guide till ryska dumavalet

Från 2016
Uppdaterad 12.09.2016 12:56.

Den 18 september går Ryssland till parlamentsval.

En del menar att den politiska konkurrensen nu har återvänt till landet. Andra säger att valet bara avslöjar den ryska demokratins sista dödsryckningar.

Här hittar du ett späckat faktapaket om valet till Rysslands statsduma i september 2016.

Längre ner i artikeln kan du läsa om partierna som ställer upp i valet och se klipp från deras kampanjvideor.

Duma, vilken duma?

I Ryssland kallas parlamentet för statsduma. Det ryska ordet думать (dumat) betyder ”att tänka, betänka”. Statsduman är underhuset i Ryska federationens federala församling.

Duman har 450 ledamöter och är landets lagstiftande församling. Dumans politiska makt har minskat kraftigt det senaste decenniet. Istället är det presidentens administration som bestämmer den politiska agendan.

Duman godkänner också presidentens val av premiärminister, utser Centralbankens ordförande och kan med två tredjedelars kvalificerad majoritet ställa presidenten inför rätta.

Ryska duman i maj 2012.
Bildtext Rysslands parlament, statsduman.
Bild: Maxim Shipenkov / EPA

Hur väljer man?

Hälften av de 450 platserna väljs i enmansvalkretsar, den andra hälften i proportionella val enligt partilistor. Enmansvalkretsarna slopades år 2003, men har nu gjort comeback. Argumentet är att de ska öka ledamöternas personliga ansvar inför väljarna.

De flesta kandidater representerar partier, men även oberoende kandidater kan ställa upp i en enmansvalkrets. I praktiken sätter den ryska byråkratin käppar i hjulet. 181 oberoende kandidater försökte registrera sig som kandidat, bara 23 lyckades.

Varför 18 september?

Val till statsduman hålls var femte år. I år tidigarelade myndigheterna valet. Egentligen skulle det hållas den 4 december. Elaka tungor menar att det tidiga höstdatumet minskar valdeltagandet, som i sin tur gynnar presidentens maktparti.

Inte enbart val till statsduman arrangeras den 18 september, utan även val till 39 regionala parlament och direktval av sju nya guvernörer.

Det här är också första gången som den annekterade halvön Krim deltar i ett dumaval.

Försvinner fusket?

Förra dumavalet år 2011 ledde till anklagelser om massfusk och stora demonstrationer. Den här gången lovar myndigheterna arrangera de ärligaste valen hittills. Årets valkampanj tyder likväl på att de gamla problemen lever vidare.

Den statliga centrala valkommissionen ordnar valet. Premiärminister Dmitrij Medvedev kallade dess tidigare ordförande Vladimir Tjurov för ”trollkarlen” då han alltid lyckades skaffa fram önskade valresultat.

Tjurov fick sparken i våras och efterträddes av Ella Pamfilova. Många såg utnämningen som ett positivt steg framåt mot ärligare val. Pamfilova ledde tidigare presidentrådet för mänskliga rättigheter. Hennes kolleger kallar henne för ”Batman” då hon har för vana att rycka ut och hjälpa alla som lider nöd.

Ella Pamfilova, centrala valkommissionens ordförande i dumavalet 2016.
Bildtext Den centrala valkommissionen leds av Ella Pamfilova.

Vem övervakar valet?

Antalet valövervakare minskar kraftigt jämfört med förra valet. Ett parti eller en kandidat kan utse högst två övervakare i en vallokal. En frivilligorganisation som stämplats som ”utländsk agent” har inte rätt att utse övervakare.

Röstning i ryska dumavalet 2011.
Bildtext Trots genomskinliga valurnor förekom det valfusk i det förra dumavalet.
Bild: EPA/IGOR KOVALENKO

Valövervakare har rätt att närvara i vallokalen, under rösträkningen och när protokoll skrivs. Under förra valet kunde enbart journalister fotografera och videofilma, den här gången har övervakare samma rätt. År 2011 hade vallokalens ordförande rätt att kasta ut en valövervakare, i år krävs ett domstolsbeslut.

Reglerna för journalister har skärpts. Enbart ackrediterade journalister har rätt att arbeta i en vallokal. Myndigheterna vill på det här viset slippa diverse frilansande aktivister i vallokalerna.

Kommunistpartiets kampanjarbetare delar ut valreklam i centrala Moskva
Bildtext Kommunistpartiets kampanjarbetare delar ut valreklam i Moskva.
Bild: EPA

Vem ställer upp?

I år får 14 partier ställa upp i dumavalet, dubbelt fler än förra gången. Röstspärren för ett parti att komma in i duman har sänkts från sju till fem procent.

I den nuvarande duman sitter fyra partier. Alla partier för en lojal politik gentemot president Putin.

Situationen i ryska duman efter valet 2013
Bildtext Partierna i den nuvarande duman
Bild: Nick.mon, Peter Sjöholm /CC-BY-SA-3.0

Läs om de viktigaste partierna och se klipp från deras kampanjvideor: tryck på länkarna nedan eller bläddra neråt på sidan.

Partier i den nuvarande duman:Enade Ryssland, Rysslands kommunistiska parti, Rättvisa Ryssland, LDPR

Utmanare: Jabloko, PARNAS.

Enade Ryssland

Vi har förståelse för Rysslands nationella intressen och viktiga värderingar som patriotism, sanning och rättvisa, nationell enhet.

Vladimir Putin/Enade Ryssland

Sammanfattning av valvideon: (Vladimir Putin talar.) Partiets politik grundar sig på en respekt för traditioner, kultur och historia i vårt mångnationella land. Tillsammans klarar vi av alla utmaningar och problem, men enbart ifall vi lyssnar till folket.

Se hela videon på Youtube

Dmitrij Medvedev och Vladimir Putin på Enade Rysslands partikongress i juni 2016
Bildtext Medvedev och Putin på Enade Rysslands partikongress i Moskva 2016.
Bild: SPUTNIK / POOL

Enade Ryssland, grundat 2001. Landets största parti som leds av premiärminister Dmitrij Medvedev, men i praktiken av president Vladimir Putin. Partiet har en konservativ ideologi. I valprogrammet vill det förstärka landets suveränitet, armén och satsa på en patriotisk utbildning av ungdomen. Vill även ”normalisera” relationen till EU.

Resultat i dumavalet 2011: 49 procent av rösterna gav 238 platser i duman.

Rysslands kommunistiska parti

Sovjetunionen skickade människan till kosmos, blev en stormakt tack vare kärnvapen och vann andra världskriget.

Rysslands kommunistiska parti

Sammanfattning av valvideon: Priserna var stabila, bostäderna gratis och livsmedlen naturliga. Vad kan vi skryta med idag? Nån märklig smarttelefon, oligarkernas yachter, eget bostadslån, skyhöga priser, hög dödlighet. Dags att återuppväcka vårt mäktiga land och dags att tänka på dess folk!

Se hela videon på Youtube

Kommunistledaren Gennadij  Zjuganov under valkampanjen i Moskva
Bildtext Kommunistledaren Gennadij Zjuganov (t.v) under valtillställning i Moskva.
Bild: EPA

Ryska federationens kommunistiska parti KPRF, grundat 1993. Leds av veteranpolitikern Gennadij Zjuganov. Partiet kräver att landets olje- och gassektor, storbanker och järnvägarna nationaliseras. Det vill ha en starkare armé och utveckla ”vänskapen” till de gamla sovjetiska republikerna.

Resultat i dumavalet 2011: 19 procent av rösterna och 92 mandat.

Kuriositet: I årets val ställer även ”Rysslands kommunister” upp. Ett fejkat parti vars enda syfte är att stjäla röster av Zjuganovs parti.

Rättvisa Ryssland

Låt oss ge makten tillbaka till människorna!

Rättvisa Ryssland

Sammanfattning av valvideon: (En man besöker stadskansliet. Björnar överallt. Syftar på premiärminister Medvedev, vars namn betyder björn och björnen i Enade Rysslands partilogo. Mannen träffar en städare.)
Städare: De (björnarna) smutsar ner här varje dag!
Mannen: Finns det några människor här?
Städare: Och hur skulle det vara möjligt! Folk borde tänka sig för innan de går till vallokalen.

Se hela videon på Youtube

Rättvisa Rysslands valaffisch med partiledaren Nikolaj Levitjev under borgmästarvalet i Moskva 2013.
Bildtext Rättvisa Rysslands valaffisch från år 2013 då partiledare Nikolaj Levitjev kandiderade till borgmästare i Moskva.
Bild: EPA

Rättvisa Ryssland, grundat 2006. Partiet har en socialdemokratisk framtoning. Vill slopa plattskatten på 13 procent och införa en progressiv. Det vill också utesluta avgiftsbelagda tjänster på statliga sjukhus.

Resultat i dumavalet 2011: 13 procent av rösterna och 64 mandat.

LDPR

Det enda sättet att skapa ordning är att nationalisera landets handelskedjor.

Vladimir Zjirinovskij/LDPR

Sammanfattning av valvideon: Folket vill ha marknader och torg. Stormarknader växer upp som svampar ur jorden. Folk vill ha inhemska och färska livsmedel. Hyllorna dignar av importerade och frysta. Folk kräver rättvisa priser. Handelsmaffian höjer dem ständigt.

Se hela videon på LDPR:s webbsida

Vladimir Zjirinovskij drar lotten som bestämmer LDPRs plats i valsedeln
Bildtext Vladimir Zjirinovskij drar lotten som bestämmer LDPR:s plats i valsedeln.
Bild: EPA

Rysslands liberaldemokratiska parti LDPR, grundat 1989. Ett nationalistiskt och populistiskt parti. Leds av veteranen Vladimir Zjirinovskij. Partiet anser att sydöstra Ukraina bör bli en del av Ryssland. Det vill också att tidigare sovjetiska republiker integreras i en ny stat som ska påminna om det förrevolutionära ryska imperiet.

Resultat i dumavalet 2011: Elva procent av rösterna och 56 platser.

Jabloko

Vi deltar i valet för att förändra politiken och makten. Vi vill leva i ett fritt och framgångsrikt Ryssland.

Jabloko

Sammanfattning av valvideon: Politik ledde till att vårt land utsattes för sanktioner. Staten och ekonomin hotas. Folk blir allt fattigare. Rösta på Jabloko den 18 september.

Se hela videon på Youtube

Jablokos anhängare protesterade mot korruption inför dumavalet 2011
Bildtext Jablokos anhängare protesterade mot korruption inför dumavalet 2011.
Bild: EPA

Rysslands enade demokratiska parti Jabloko. Ett socialliberalt parti grundat år 1993. Leds av Emilia Slabunova. Partiet satt med i statsduman fram till år 2003. Jabloko vill satsa på småföretag, utbildning och högteknologi. Kritiserar presidentens politik och kräver en effektivare statsapparat och bättre relationer till väst.

Resultat i dumavalet 2011: Tre procent av rösterna. Partiet kom inte över röstspärren till statsduman.

PARNAS

Byråkraterna njuter av ”all inclusive” medan vi tyngs av en massa problem.

Parnas

Sammanfattning av valvideon: Man intalade oss att vi rör oss framåt, men vi stannade i en återvändsgränd. Priserna är skyhöga, lönerna stampar på stället. Inte ens regeringen har någon linje, säger bara att det saknas pengar. När situationen är låst ska man inte vara rädd för förändringar. Se på Anastasija, hon samlade sig, valde en ny väg och förvandlades. Ryssland, tänk som Anastasija! Från och med hösten är det dags för förändringar.

Se hela videon på Youtube

Michail Kasjanov leder Parnas
Bildtext Michail Kasjanov leder PARNAS.
Bild: EPA

Partiet för folkets frihet PARNAS. Ett högerliberalt parti grundat 2012. Leds av före detta premiärministern Michail Kasjanov. Även oppositionspolitikern Boris Nemtsov var en av de ledande figurerna, tills hans mördades 2015. Partiet betonar den privata äganderätten och vill demokratisera det politiska systemet.

Parnas tävlar med ett annat nygrundat högerliberalt parti som heter ”Partija Rosta” (Tillväxt).

Diskussion om artikeln