Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Netanyahu och Abbas överens om ett möte i Moskva

Från 2016
Uppdaterad 08.09.2016 15:54.
Benjamin Netanyahu och Mahmoud Abbas träffades senast ifjol höstas vid klimatkonferensen i Paris. Männen skakade hand men förde inga formella förhandlingar
Bildtext Benjamin Netanyahu och Mahmoud Abbas träffades senast ifjol höstas vid klimatkonferensen i Paris. Männen skakade hand men förde inga formella förhandlingar
Bild: EPA/MARTIN BUREAU / POOL MAXPPP OUT

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och palestiniernas president Mahmoud Abbas har i princip gått med på att träffas i Moskva, enligt det ryska utrikesministeriet.

Ryssland angav ingen tidpunkt för mötet eller exakt vad som ska diskuteras.

Det ryska utrikesministeriet säger att Ryssland är redo att stå värd för mötet på israelernas och palestiniernas begäran.

Ryssland säger sig också vara oroat över dödläget i fredsförhandlingarna och vill stöda en direkt dialog mellan parterna, enligt utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova.

- Det viktigaste är att finna en lämplig tidpunkt för mötet, sa Zakharova.

Inga förhandlingar sedan år 2104

Abbas och Netanyahu träffades senast vid klimatkonferensen i Paris ifjol men förde inga officiella förhandlingar i Paris..

Abbas sa tidigare i veckan att ett planerat möte i Moskva hade uppskjutits på israelernas begäran.

Alla försök att återuppta fredsförhandlingar som strandade år 2014, har omintetgjorts av nya judiska bosättningar på ockuperade områden på Västbanken.

Även om parterna har svårt att enas om en agenda för ett eventuellt möte, så ses det som ett steg framåt att Netanyahu och Abbas överhuvudtaget träffas.

Rysslands inflytande ökar

Det faktum att Ryssland är värd för det planerade mötet understryker också hur Rysslands inflytande har ökat i Mellanöstern i och med kriget i Syrien.

Ryssland stöder Syriens president Bahsar al-Assad och för som bäst förhandlingar med USA om ett eventuellt nytt eldupphör i Syrien.

Ryssland har också goda relationer både med palestinierna och Israel, där det bor hundratusentals judar från det forna Sovjetunionen.

Diskussion om artikeln