Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Gratisbussen Rinkeli i Borgå har haft en bra sommar

Från 2016
Uppdaterad 09.09.2016 10:11.
sommarbuss
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Borgå stad har den här sommaren gjort ett försök med en avgiftsfri bussrutt i centrum. Bussen Rinkeli kör ända till slutet av september, men försöket ser redan nu ut att ha varit lyckat.

Från och med början av maj har gratisbussen Rinkeli kört mellan Konstfabriken, torget och Gamla stan i Borgå. Bussen fortsätter köra ända till den 30 september.

Trafikingenjör Hanna Linna-Varis vid Borgå stad ansvarar för rutten. Enligt henne har Rinkelis sommar gått riktigt bra.

– Både barnfamiljer och äldre människor har varit passagerare. Dessutom har turisterna använt linjen, förklarar hon.

karta
Bildtext Karta med Rinkelis rutt.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Enligt en enkät som staden har gjort så har passagerarna också hittat webbsidan där man ser var bussen rör sig i ett visst ögonblick.

Av turisterna har 70 procent använt tjänsten för att få reda på var bussen befinner sig medan de har stått och väntat på den.

– Vi skulle gärna fortsätta med linjen nästa år, men det kan jag inte säkert lova, säger Linna-Varis.

Hon berättar också att kunderna så gott som utan undantag har varit nöjda. Många av dem har önskat att linjen skulle bli permanent. I viss mån har också turistinformation på bussen önskats.

Positiva och glada kunder

Bussbolaget Kaj Forsblom har fungerat som trafikant på rutten. Vd Henrik Forsblom är också nöjd med sommaren.

Han säger att det har varit jätteroligt för bolaget att ha hand om Rinkeli. All trafik är intressant, och linjen har varit bra i och med att den har varit ett stadigvarande, dagligt uppdrag för bolaget.

Dessutom har det varit trevligt att köra längs rutten, säger Henrik Forsblom.

– Människor som använder sådan här typ av service är överlag extra positiva och glada att det erbjuds något som gör det enklare för dem att ta sig till och från ställen i Borgå.

Intresse för fortsättning

Bolaget har inte fått någon detaljerad respons om Rinkeli. Vissa passagerare har ändå undrat varför bussen till exempel inte går via hälsostationen eller köpcentrumen i Östermalm.

– Det kommer alltid en uppbyggande kritisk respons. Det finns lika många behov av förflyttningar som det finns passagerare.

Henrik Forsblom säger ändå att de som har använt Rinkeli mera regelbundet överlag har varit positiva.

Om Borgå beslutar att Rinkeli återkommer nästa sommar så är bussbolaget intresserat av att fortsätta.

– Vi är också intresserade av att utveckla konceptet om det finns några andra behov av rutter och sådant, säger Henrik Forsblom.

Diskussion om artikeln