Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Juha Sipilä: Strålsäkerhetscentralen avgör slutligt Fennovoimas öde 2018

Från 2016
Uppdaterad 08.09.2016 19:36.
Fennovoimas bygge den 30 augusti 2016.
Bildtext Byggarbetet där det nya kärnkraftverket ska stå är i full gång 30 augusti 2016. Stödbyggnader växer upp och jordmassor röjs undan.
Bild: Ville Pohjonen / Kuulu Oy / Fennovoima

Statsminister Juha Sipilä (C) säger att Strålsäkerhetscentralen år 2018 slutligt avgör om kärnkraftsverket Fennovoima verkligen byggs. Då ska myndigheten komma med det sista och avgörande utlåtandet i den långa processen mot ett fungerande kärnkraftverk.

- Om utlåtandet inte är positivt blir det inget tillstånd, sa Juha Sipilä under höstsessionens första frågestund i riksdagen.

Platsen för det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki
Bildtext Så här såg det ut på platsen för det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki år 2013.
Bild: Fennovoima

Oppositionen bombarderade regeringen med frågor om Fennovoima och kärnsäkerhet under frågestunden.

Socialdemokratiska ledamoten Riitta Myller ställde frågan om det planerade kraftverksbygget. Myller hänvisade till den senaste tidens debatt om inställningen till kärnsäkerhet vid Fennovoima.

En chef vid bolaget har fått sparken efter att han berättat om sin oro för kärnkraftsverkets säkerhet till Strålsäkerhetscentralen.

- Det låter otroligt, kan det vara sant? frågade Myller.

Statsminister Juha Sipilä (C), som svarade på frågan i stället för frånvarande näringsministern Olli Rehn (C), svarade att kärnsäkerheten är en allvarlig sak för regeringen.

Näringsministern träffar Stuk

- Tillståndsprocessens främsta uppgift är att säkerställa att kärnsäkerheten säkert är i skick år 2018. Riksdagen har i tiden fattat ett principbeslut, och då processen går vidare, fästs stor vikt vid bland annat kärnsäkerhet. Jag litar fullt och fast på Strålsäkerhetscentralens bedömning, sa Sipilä.

Han sade också att Olli Rehn i morgon fredag träffar ledningen för Strålsäkerhetscentralen. Då står Fennovoima och kärnsäkerhet på agendan.

Statsministern ville inte svara på Susanna Huovinens (SDP) fråga om riksdagen borde bevilja också byggnadstillståndet, och inte regeringen.

Sipilä underströk flera gånger att han litar på Stuks utlåtanden, och att Stuks internationella renommé är synnerligen gott. Han ville inte i detalj diskutera ärendet med hänvisning till att Olli Rehn är ansvarig minister

Diskussion om artikeln