Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vad är performance?

Från 2016
Uppdaterad 12.09.2016 11:36.
Kulturklipp video: Performancekonstnär Peter Rosvik - Spela upp på Arenan

En man som sitter och gungar långsamt på en gungbräda åtta timmar i sträck. En annan som står och slår sig i huvudet i 15-20 minuter. En kvinna som gör stora cirklar på vitt papper med sina rödmålade läppar. Det är internationell performancefestival i Vasa.

- En performance försvinner efter framträdandet, men den kan leva kvar starkt i minnet hos betraktaren. Det är också ett sätt att berätta utan gränser, i motsats till en tavla som har ramar och begränsningar, säger Ali Al-Fatlawi och Wathiq Al-Ameri. De flydde till Schweiz från Saddam Husseins Irak för tjugo år sedan.

Enbart attityd

- För mig så handlar performance enbart om attityd. Det är fråga om identitet och folk förstår inte hur allvarligt jag gör det, säger punkkonstnären Peter Peppe Rosvik. Han inledde festivalen med en performance med våld och oljud.

Vi i publiken, som mest består av andra konstnärer, fotar, filmar och flyttar oss för att hitta de bästa kameravinklarna - medan Rosvik tar stryk.

Insikten slår till

En performance brukar vara ganska lång och ofta behövs det för att man som publik ska få någon form av insikt, och efter kanske femton minuter börjar jag fundera på hur tokigt vi egentligen uppför oss. Då stiger en av Rosviks konstnärskollegor fram, slår armarna om honom och säger att nu räcker det, och får honom att sätta sig ned på marken.

Vi andra sänker våra kameror och mobiltelefoner. Det vi ser är ett uttryck för medmänsklighet och omsorg. Efter en stund stiger Peter Rosvik upp, tackar oss och tar emot hälsningskramar från bekanta. Han ser pigg och glad ut, inte sliten och trött som för någon minut sedan.

Vänner överallt

Den här omsorgen kan kanske ses som ett uttryck för den internationella performancegemenskapen.

- Jag skulle kunna bo var som helst, vi har vänner över hela världen, säger Ali Al-Fatlavi.

Performancekonstnärerna Ali Al-Fatlawi och Wathiq Al-Ameri deltog i Mope 16-festivalen i Vasa.
Bildtext Performancekonstnärerna Ali Al-Fatlawi och Wathiq Al-Ameri deltog i Mope 16-festivalen i Vasa.
Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney

Kollegan Wathiq Al-Ameri fyller i med att performancekonstnärerna egentligen inte kommer från olika kulturer, utan att de tillsammans skapar sin egen gemenskap, sin egen kultur. Vi tänker inte i termer av land, kulturer eller hem, säger han.

Performancefestivalen MOPE 16 arrangerades av Platform Rf.

Ändring söndag 11.9 kl. 14.10. Artikeln har korrigerats. Tidigare stod det att Performancefestivalen MOPE 16 är en del av Bothnia Biennale men det är alltså en fristående tillställning.

Performancekonstnär Sharazad Malekian - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln