Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Määttä sänkte Sverige i sudden: ”Det här ger självförtroende”

Från 2016
Uppdaterad 08.09.2016 23:16.
Olli Määttä krutade på och Finland slog Sverige med 3-2.
Bild: All Over Press

För första gången sedan 1998 vann Lejonen över Tre Kronor i en match med de bästa NHL-spelarna på isen. Inte undra på att matchhjälten Olli Määttä valde att se det positiva efter en stundtals lite sömnig 3–2 seger.

– Det här ger självförtroende. Det var en bra start. Överraskande snabbt kom vi in i spelet, säger Olli Määttä i Finlands omklädningsrum efter uddamålssegern över Sverige.

World Cup-hockeyn ordnas som bekant på alla sätt enligt NHL-regler, något som också gäller för intervjuerna efteråt. Vilket betyder att dörrarna till omklädningsrummen slås upp på vid gavel och journalisterna får rusa in.

Och den allra största mediehopen i Helsingforsarenans innandöme stod i en ring runt Pittsburgh-backen som avgjorde hela tillställningen.

"För mig var det bara att skjuta"

Aleksander ”Sasha” Barkov och Olli Määttä kom i ett 2-mot-1-läge i förlängningen.

Barkov serverade och Määttä satte in pucken.

– Om jag hade valt en passning hade den inte gått hem, för mig var det enda alternativet att skjuta. ”Sasha” hade säkert hittat ett passningsläge, men inte jag, förklarar Määttä.

"Stor sak för oss alla"

Att Lejonen vunnit gick inte att ta miste på. Stämningen i lejonkulan var god, och framför allt Määttä var på uppenbart gott humör.

– Det var kul att spela. Det är en stor sak för oss alla att få komma hit och spela inför så stor publik hemma i Finland, säger Määttä.

– Samtidigt måste vi titta bakom resultatet och se vad som var bra och dåligt. I första perioden var vi aktiva och modiga, vi drog oss inte passivt tillbaka. I andra och tredje blev vi för passiva. Då slutar det inte bra för oss. Vi är ett spelande lag.

Komarov serverade sanningar

Samtidigt är det också värt att påpeka att det som helhet inte var någon hockeyklassiker som grannländerna bjöd på.

I ett annat hörn av omklädningsrummet satt Leo Komarov och serverade sin vana trogen sanningar.

– Det här är en match vi kan glömma. Det var en ganska dålig match av båda lagen, sammanfattade Komarov.

Diskussion om artikeln