Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Donner konfronterar Bergh: "Varför har ni gjort den här kapitala dumheten?"

Från 2016
Uppdaterad 12.09.2016 11:03.
Jörn Donner och Kaj-Gustaf Bergh.
Bild: Yle

Författaren Jörn Donner skräder inte orden vad gäller de nyländska tidningarnas situation. Donner anklagar Konstsamfundet för att ha förstört sina tidningar i östra och västra Nyland.

- Nu finns det två skräptidningar i väst och öst, och Husis som förlorar läsare. Kan du förklara varför ni har gjort den här kapitala dumheten? frågade Donner i torsdagens Obs debatt.

Kaj-Gustaf Bergh kontrar med att hänvisa till de förändrade medievanorna. Det gäller att finnas där läsarna finns, menar han:

- KSF Media har mer läsare idag än någonsin, vi har aldrig haft mer läsare än vi har i dag. Men hela mediefältet har förändrats, sättet att förtjäna pengar har förändrats totalt. Därför är det viktigt att vi också finns i de nya medierna. Det är viktigt för Svenskfinland att vi finns där.

Papperstidningen har ingalunda spelat ut sin roll, intygar Bergh. Det är ändå viktigt att vara medveten om vart trenden pekar:

- Så länge läsarna vill ha en papperstidning så kommer det att utkomma papperstidningar. Men problemet är att de blir dyrare och dyrare efter som det är färre som vill ha dem i den formen. I dag läser över hälften av våra läsare digitalt. Det här är inte en finlandssvensk, eller finsk trend, utan en global trend.

Jörn Donner är mer skeptisk. Enligt honom har papperstidningen inte på långt när spelat ut sin roll.

- Inte sitter alla på Tenalabussen och läser någon platta!

Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh och författaren Jörn Donner diskuterar de nyländska tidningarnas situation. - Spela upp på Arenan

Betalande kunder en bristvara

De senaste åren har varit påfrestande för den finländska tidningspressen. Prenumerationerna har minskat, samtidigt som annonsörerna blivit mer svårflörtade.

- Den tekniska utvecklingen har gjort att annonsörerna kan hitta fram till kunderna mycket effektivare och billigare än med en tidningsannons. Sedan finns det också många människor, inte bara unga, som lärt sig att man kan läsa digitalt och att det inte kostar någonting. Tidningarnas stora utmaning är att nå fram när allt fler är vana vid att det inte kostar, säger Bergh.

I ljuset av de stora omvälvningarna inom branschen kan man vid KSF vara nöjd med vad man uppnått:

- Jag tycker att vi har lyckats bra. Vi finns kvar. Vi är livskraftiga och vi har enligt min åsikt bra digitala sidor. Och trots att Jörn kanske inte understöder, så tycker jag att vi har bra papperstidningar. Och sedan har jag lyckats övertala styrelsen i Konstsamfundet att skjuta till de pengar som behövs. Och det är ganska mycket pengar som man satt dit, säger Bergh.

Jörn Donner påminner i sin tur om de österbottniska tidningarna och tidningen Ålans som klarat ekonomin bättre än KSF:

- Jag tror nog man kan ta efter goda exempel från annat håll. Det gäller framför allt annonseringen. Men fortfarande påstår jag att om vi hade varit utan de förluster som åsamkats av olika misstag så skulle Konstsamfundet ha lite mer pengar för de här tidningarna.

- Det hör nog till affärsverksamheten att man gör misstag, svarar Bergh. - Men nog har vi i Konstsamfundet också gjort bra placeringar. Det viktiga är att vi gör bra placeringar så att vi har pengar att använda på allt det som vi ska. Vi har ju ett ganska stort fält som vi ska täcka med våra pengar.

Det är inte bara Jörn Donner som är kritisk. Det är många som kritiserar Konstsamfundet och den inriktning man valt för sina tidningar. Hur känns det, Kaj-Gustaf Bergh?

- Jag är stolt över det innehåll vi har. Jag tycker vi har bra journalistik. Det är min uppfattning.

Men är kritiken rättvis. Eller orättvis?

- Kritik är alltid rättvist. Det här är till all lycka ett demokratiskt land där man får uttala sig fritt.

Vem ska betala för tidningen? Kaj-Gustaf Bergh och Jörn Donner diskuterar. - Spela upp på Arenan

I torsdagens Obs debatt diskuterade Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Berg, författaren Jörn Donner och journalisterna Annica Lindström och Lina Lauren de finlandssvenska tidningarnas framtid. Se debatten här!

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln