Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Här är Lejonens vinnare och förlorare i Tre Kronor-matchen

Från 2016
Uppdaterad 08.09.2016 23:58.
Aleksander Barkov var utmärkt när Finland slog Sverige. Tuukka Rask får på lördag chansen att överglänsa målvaktskollegan Pekka Rinne.
Bildtext Aleksander Barkov var utmärkt när Finland slog Sverige. Tuukka Rask får på lördag chansen att överglänsa målvaktskollegan Pekka Rinne.
Bild: All Over Press

Första träningsmatchen inför World Cup gav en finländsk 3–2-seger över Sverige. Den blåvita insatsen var ändå ojämn. Vissa av lejonspelarna glänste direkt medan andra lyckades mindre bra.

De lyckades:

Aleksander Barkov
Klev fram genast och var poängmässigt bäst på plan med 1+1. Sköt snyggt in öppningsmålet och spelade elegant fram till segermålet. Visade att han såväl kan, vill som kommer att vara Finlands ledande anfallare i World Cup-turneringen.

Olli Määttä
Vilken back! Senast Määttä spelade i landslaget gjorde han det sista målet i OS-bronsmatchen mot USA. Nu satte han spiken i kistan mot Sverige. Också bortsett från segermålet var Stanley Cup-vinnaren Finlands bästa försvarare.

Valtteri Filppula
Pigg och påhittig. På pappret må han hittas i tredjekedjan, men på isen är Filppulas roll en av de allra största i laget. Spelar powerplay och boxplay, fick mest istid av alla anfallare i matchen och gjorde det bra.

Leo Komarov
Finlands första period var bra, mycket tack vare att Komarov direkt fick i gång den finländska fyran. Kröp under skinnet på de blågula, passade på att tacka Erik Karlsson för den svenska stjärnbackens ofrivilliga framspelning till Finlands 1–0.

De misslyckades:

Sami Vatanen
Finlands sämsta spelare mot svenskarna. Förväntas vara lejontruppens ledande försvarare, men nu var han oinspirerad och oskärpt. Tänder säkert till i viktigare matcher.

Powerplay-formationerna
Finland fick spela sju gånger i numerärt överläge och gjorde ett enda mål. Och det målet kom inte tack vare bra finländskt powerplay utan på grund av en svensk miss. I World Cup blir chanserna färre och effektiveten måste förbättras.

Rasmus Ristolainen
Fick mest istid av alla spelare i hela matchen, men gjorde i ärlighetens namn inte särskilt mycket av den. Olovligt passiv vid svenskarnas öppningsmål, spelade sällan särskilt smart. Kan betydligt bättre.

Pekka Rinne
En hård dom med tanke på att Rinne gjorde några jätteräddningar i förlängningen som gav Finland chansen att vinna. Men det andra svenska målet borde Rinne absolut ha tagit och också hans agerande vid det första kan ifrågasättas. Tuukka Rask kan bli målvaktsetta med en felfri insats på lördag.

Diskussion om artikeln