Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Troligt nytt kärnvapenprov i Nordkorea

Från 2016
Uppdaterad 09.09.2016 10:39.
Soldater i Sydkorea tittar på en nyhetssändning om ett möjligt kärnvepentest i nordkorea.
Bildtext Soldater i Sydkorea tittar på en nyhetssändning om ett möjligt kärnvepentest i Nordkorea.
Bild: EPA/YNA SOUTH KOREA

Natten mot fredag registrerades ett skalv med en magnitud på åtminstone 5,0 i Nordkorea, i närheten av den plats där Nordkorea tidigare genomfört kärnvapentest. Nordkorea har bekräftat att man utfört ett kärnvapentest.

Nordkorea har troligen genomfört sitt femte kärnvapentest och magnituden av det registrerade skalvet tyder på en sprängkraft på 10 kiloton. Det rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap med hänvisning till sydkoreanska militärkällor. Det skulle i så fall vara den kraftigaste nordkoreanska provsprängningen hittills.

Den seismiska aktiviteten, eller "skalvet" registrerades klockan 03.30, finsk tid, i närheten av militärbasen Punggye-ri, där Nordkorea utfört kärnvapenprov också tidigare. Skalvet inträffade alldeles intill markytan.

Nordkorea provsprängde sitt första kärnvapen i oktober 2006 och genomförde sitt senaste kärnvapentest i januari i år.

En sydkoreansk professor visar upp en karta över den seismiska aktiviteten som registrerades i Nordkorea den 9 september 2016. Det handlade troligtvis om Nordkoreas femte kärnvapentest.
Bildtext Karta över den seismiska aktiviteten som registrerades i Nordkorea i natt.
Bild: EPA/JEON HEON-KYUN

Nattens seismiska aktivitet frigjorde dubbelt mera energi än testet i januari, uppger nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till Sydkoreas meteorologiska institut.

Den amerikanska geologiska myndigheten USGS mätte skalvet till 5,3 och det skulle i så fall tyda på en ännu starkare sprängkraft.

Nordkorea bekräftar

Nordkoreansk TV bekräftade testet som ska ha varit "en succé". Enligt den nordkoreanska TV-rapporten testade man för första gången kärnstridsspets som kan fästas på kort- eller långdistansmissiler.

Nordkoreanerna hävdar också att det inte förekom radioaktivt läckage och att provsprängningen inte påverkade miljön.

Oberoende experter betvivlar att Nordkorea skulle ha lyckats utveckla en tillräckligt liten och sofistikerad kärnstridsspets som kan bäras av missiler.

Utländsk expertis tror att det ännu tar flera år för Nordkorea att utveckla tillräckligt små och säkra kärnstridsspetsar som trygggt kunde avfyras mot till exempel Japan eller USA.

Det kan vara omöjligt eller ta en mycket lång tid innan omvärlden får reda på vilken typ av provsprängning det var frågan om på fredagen.

Inte oväntat

Nordkorea har utfört en lång rad missiltest under vårens och sommarens lopp och ett nytt kärnvapentest har också befarats.

Under den gångna veckan har mycket fokus legat på regionen då det hållits både G20-möte i Kina och den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean höll toppmöte i Laos. USA:s president Barack Obama var närvarande vid båda mötena.

Nordkorea har eventuellt valt tidpunkten för att få möjligast stor uppmärksamhet.

Sydkoreas president Park Geun-hye håller krismöte i Laos efter rapporterna om Nordkoreas femte kärnvapentest.
Bildtext Sydkoreas president Park Geun-hye håller krismöte i Laos efter rapporterna om Nordkoreas femte kärnvapentest.
Bild: EPA/YNA SOUTH KOREA

USA är också i färd med att bygga ett nytt missilförsvarssystem i Sydkorea. Nordkorea har rasat över planerna på det toppmoderna THAAD-försvarssystemet.

Det misstänkta kärnvapentestet kommer alltså inte oväntat.

Idag firar Nordkorea dessutom 68-årsdagen av den kommunistiska regimen.

Svårt att hitta nya straffåtgärder

Nordkorea avfyrade tre ballistiska medeldistansmissiler senast på måndagen trots att FN:s säkerhetsråd förbjudit alla sådana prov i Nordkorea.

USA fördömde Nordkoreas senaste missilprov och hotade med skärpta sanktioner mot Nordkorea så sent som på onsdagen.

Säkerhetsrådet införde nya sanktioner mot Nordkorea i mars. USA och väst kan försöka täppa till kryphål och göra nuvarande sanktioner mera effektiva, men det är Kina som är i nyckelposition gällande straffåtgärder mot Nordkorea.

Nordkorea är helt beroende av Kina. Kina vill inte försätta Nordkorea i konkurs, störta den nordkoreanska regimen, skapa kaos och eventuellt öka det amerikanska inflytandet på Koreahalvön.

Kina fördömde idag det misstänkta kärnvapenprovet, men uppmanade samtidigt det internationella samfundet att visa återhållsamhet "eftersom kaos eller krig på Koreahalvön inte ligger i någons intresse".

Kina har kraftigt motsatt sig USA:s och Sydkoreas planer på det nya missilförsvarssystemet THAAD.

Diskussion om artikeln