Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Världsstjärnor, nostalgi och musikminnen i Yle Vegas jubileumssändning

Från 2016
Uppdaterad 10.09.2016 13:08.
Apocalyptica
Bildtext Metallbandet Apocalyptica uppträder på Yles jubileumskonsert tillsammans med operastjärnan Karita Mattila.
Bild: EPA / ZSOLT SZIGETVARY

Yle firar sina 90 år med en direktsänd jubileumskonsert från Musikhuset i Helsingfors. Radions symfoniorkester under ledning av Ako Kiiski ackompanierar skaran av artister som uppträder under kvällens konsert. Nyarrangerade pärlor med artister som Karita Mattila, Apocalyptica, Robin och Maria Ylipää varvas med nostaliska minnen från studion i Böle, som gästas av yleprofiler från olika årtionden.

Den legendariska vegarösten Jan Granberg och modern till tv-programmet Söndagsöppet Christine Saarukka, gästar radiostudion och tar oss på nostalgitripp genom årtionden av programmakeri.

Yle Vegas jubileumssändning hör du lördag 10 september kl. 18.03-21.33.

Saarukka, som inledde sin karriär på Yle år 1974, minns med värme bland annat underhållningsmagasinet Gluggen. Programmet uppfattades som ett familjeprogram trots att det egentligen var riktat till pensionärer, minns Saarukka.

- Vi var fyra stycken som gjorde programmet och vi hade himla roligt. Gluggen var ett slags början till Söndagsöppet, som varade i 12 år.

Studion gästas även av yngre förmågor som Jonathan Granbacka, känd från tv-program som Buu-klubben och Strömsö. Tillsammans med programledaren Anna-Karin Siegfrids diskuterar han bland annat vad den snabba tekniska utvecklingen ställer för krav på yleprofiler av idag.

Dela med dig av ditt Yle-minne

Vad vore en jubileumssändning utan publikens egna Yle-minnen? Över tusen minnen och personliga berättelser har redan strömmat in, en del av dem kommer du att få höra i kvällens jubileumssänding i Yle Vega. Du kan fortfarande dela med dig av din berättelse genom att skicka e-post till adressen vega@yle.fi.

Du kan också delta i sändningen genom att skicka SMS till nummer 16261. Inled ditt meddelande med att skriva VEGA - lämna ett mellanslag - skriv ditt meddelande. Meddelandet kostar 40 cent. Gratis meddelanden kan du skicka via formuläret nedan:

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Yle Vegas jubileumssändning hör du kl. 18.03-21.33. Programledare är Nina Sederlöf och Tomas Ek. Konserten i Musikhuset sänds också i Radio Suomi, på Yle TV1 och på Arenan.

Läs också:
Vår gemensamma väg - Yle genom årtiondena
O.Y Suomen Yleisradio - A.B Rundradion
Publikens Yle-minnen
Yle fyller 90 år - mediernas brytningstid fortgår
Radiogudstjänster i 90 år