Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Eftersnack frågar: Har Konstsamfundet ”förstört” två tidningar?

Från 2016
Uppdaterad 18.09.2016 22:54.
KSF Medias tidningar 24.08.2016
Bildtext KSF Medias tidningar 24.08.2016.
Bild: Svenska Yle

Eftersnack: Eftersnack 09.09.2016. Sidekick: Misha Eriksson.

Programmet är inte längre tillgängligt

(Inslaget om KSF Media börjar vid 27:18)

I gårdagens Obs Debatt på Yle Fem menade Jörn Donner att Konstsamfundet har ”förstört” två tidningar, dvs. Västra Nyland och Borgåbladet (numera Östnyland) och håller på att förstöra en tredje (Hbl). Stämmer detta?

Ja, Jörn Donner skrädde inte på orden, då han sade att ”nu finns det två skräptidningar kvar i öst och väst”.

Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh, Svenskfinlands största kommersiella mediechef, svarade med att medievanorna förändrats och att han har en vän i Stockholm som berättat att numera läser ingen en papperstidning i tunnelbanan, utan alla läser på en skärm. Han inflikade dock att det alltid kommer att finnas behov av god journalistik på svenska.

Till god journalistik brukar räknas att journalister kan ställa kritiska frågor som naturligtvis får och ska bemötas. Men inte för Bergh. En stund innan direktsändningen började fick han ett raseriutbrott och hotade med att gå hem om fel frågor ställdes: ”Jag har inte kommit hit för att diskutera mina tidigare uttalanden”, och inget som står i den nya tidningen Amos arv, fräste han, och började slita bort mikrofonen.

Detta trots att programmakarna kommit överens per telefon, då första kontakten togs, om att man även vill diskutera hans utlåtanden i den nypublicerade tidskriften Amos arv och vilka reaktioner de väckt. Då tackade Bergh ja till att delta i debatten. I senare mejlväxling spann programmakarna vidare och skrev att debatten skulle handla om de svenskspråkiga tidningarnas betydelse för finlandssvenskheten i vidare mening, vilket det var meningen att diskussionen skulle utmynna i.

Bergh uttalar sig i Amos arv

I tidskriften Amos arv säger Bergh bland annat: ”Jag har ingen vision om hur tidningsverksamheten ska se ut i framtiden” och verkar beteckna djup journalistik för ”gullig verksamhet” (eftersom det inte finns ”någon” som vill betala för dylikt).

Bland annat dessa uttalanden ville Obs ta upp och få en kommentar till, men det förbjöd alltså Bergh just innan sändningen skulle börja, eftersom han i det läget endast stödde sig på innehållet i mejlen som programmakarna skickat - inte på överenskommelsen per telefon.

Redaktörerna för Amos arv, Lina Laurent och Annica Lindström, intervjuades i början av programmet. Själv vägrade Bergh att synas i bild så länge Laurent och Lindström intervjuades. I bakgrunden syns därför bara en tom stol mittemot Donner.

Så mycket för respekten för journalistik, alltså. Och så mycket för den mediala öppenheten hos mediechefen.

Men Bergh fick som vanligt som han ville, genom showmanér och manipulation. I intervjun i Obs visas sedan upp en helt annan, saklig, sida av vd:n.

Vad tycker du?

Men tillbaka till sakfrågan. Vem ska man ”skylla” på när det gäller lokaltidningarna eventuella förfall? Är det faktiskt Konstsamfundets ”fel”? Eller är det annonsörernas och läsarnas? Eller är det i själva verket meningslöst att ”skylla” på någon alls. Borde vi istället konstatera att tiderna förändras, och att något nytt kommer att uppstå istället. Att varje tid har sina trender?

I dagens Eftersnack ska vi diskutera frågan vidare. Men först behöver vi din input. Tyck till i vår enkät så spinner vi sedan vidare.

Artikeln är kompletterad med mera detaljer kl. 13:55.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Eftersnack, Yle Vega, fre kl. 15.03.
Yle Fem, sö kl. 16.15.
Livestream via bildlänken ovan.
Podden finns på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln