Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Många nya daghem ska byggas i Borgå

Från 2016
daghemmet touhula
Bildtext Touhula daghem i byggnadsskedet.
Bild: Yle/Robin Halttunen

Dagvårdsväsendet i Borgå förnyas i rask takt. Gamla nerslitna daghem ska läggas ner samtidigt som nya byggs i rask takt.

- En av orsakerna till att så sker är att vi i Borgå har haft rätt så mycket problem med inneluften och följden av det är att vi är tvungna att göra oss av med en del daghem, säger direktören för småbarnspedagogik i Borgå, Leila Nyberg.

Nästa år kommer Borgå stad att få tre nya daghem och 2018 åtminstone ett nytt daghem.

- Våren 2017 får stadsdelen Gammelbacka ett nytt daghem. Också Vårberga och Majberget kommer att få nya daghem. Fastighetsmängden och dagvårdsverksamheten förnyas under de närmaste åren på ett betydande sätt, säger Nyberg.

Målet är att få ett nätverk av hälsosamma och trygga daghem, vilket är viktigt eftersom inte antalet barn i behov av daghemsplats ser ut att minska nämnvärt.

Lekhörna vid Solhagens dagis i Malax
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Olika slag av daghem

Ett av de allra nyaste daghemmen i Borgå är det privata tvåspråkiga motionsdaghemmet Touhula på Prästgårdsbacken. Daghemmet fokuserar på liv och rörelse.

Ett sådant daghem var också det privata daghemmet Hyppis, som gick i konkurs i våras.

- Touhula-organisationen, vars nya daghem då byggdes, tidigarelade sin verksamhet i Borgå och tog sig an barnen under de några månader som återstod av verksamhetsåret. Samma personal fortsatte våren ut i samma fastighet, så familjerna drabbades inte alls. Nu är dock det daghemmet historia, säger Nyberg.

Konstanta mängder

Antalet barn i dagvård i Borgå är i stort sett det samma nu som i våras. Inom de kommunala daghemmen finns det 2 400 barn och inom de privata daghemmen cirka 290 barn.

Barnen i de privata daghemmen har ökat med cirka 16 procent om man jämför höstens siffror med vårens.

I ovanstående siffror finns inte inräknade de barn som går i familjedagvård.

Diskussion om artikeln