Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Betala 1 200 euro - annars blir det domstol

Från 2016
Uppdaterad 12.09.2016 08:16.
I brevet som Per fick uppmanas han att betala 1 200 euro för fildelning.
Bildtext I brevet som Per fick uppmanas han att betala 1 200 euro för fildelning.
Bild: Yle/Linus Hoffman

I början av september fick Per i Åbo ett kravbrev från advokatfirman Hedman Partners för att han olagligt hade delat en tv-serie: Betala 1 200 euro eller så blir det domstolssak.

- Jag blev lite förundrad. Jag är oskyldig, säger Per. Jag har tittat helt lagligt, men tydligen är de ute och jagar igen.

Han är en av många finländare som de senaste dagarna fått brev för att de misstänks ha spridit piratserien Black Sails. Serien är populär men den finns på betalkanaler, så rättsinnehavaren Crystalis Entertainment UG har gett advokatföretag i flera länder i uppdrag att spåra upp fildelare och andra som illegalt delat serien.

- Vi avslöjar inte hur många brev som har skickats, säger advokat Joni Hatanmaa från Hedman Partners, men om du illegalt tittar på filmer eller tv-serier så är sannolikheten större att du kommer att få ett brev än att du blir utan.

Kravbrev har skickats ut också tidigare, bland annat på uppdrag av filmbolaget Scanbox Entertainment för illegalt delade filmer. En del har betalat. Andra har ansett det vara utpressningsbrev och vägrat gå med på det.

- Vi har fört 14 fall till Marknadsdomstolen, berättar Hatanmaa, och vi har flera till som vi förbereder för att föra till domstol. Efter Marknadsdomstolens utslag i juli vet vi vilken rättens linje är.

Piratdelning av piratserie är olagligt

Marknadsdomstolen gav i somras sitt allra första utslag i ett fall om illegal delning av filer. En man åtalades för att genom Bittorrent-nätverk ha delat tio avsnitt av tv-serien Black Sails samt filmen A Walk Among the Tombstones.

Domstolen ansåg att det fanns tillräckligt mycket bevis för åtalet och den dömde mannen att betala 32 362 euro i ersättningar. Största delen av summan var visserligen rättegångskostnader, medan ersättningen för att han illegalt spridit filmer var 600 euro.

Marknadsdomstolen kan besluta att en teleoperatör måste ge ut misstänkta fildelares IP-adresser, och företag som övervakar copyright och upphovsrätter har allt oftare börjat begära IP-adresser.

År 2015 fick Marknadsdomstolen 220 ansökningar om att ge ut IP-adresser, jämfört med 50-70 ansökningar årligen innan det. Varje begäran kan innehålla tiotals eller hundratals IP-adresser.

Det är därför Per har fått ett brev. Enligt teleoperatören Elisa har en bittorrent använts av den IP-adress som Per har, och via den har första säsongen av tv-serien Black Sails spridits.

Black Sails
Bild: Starz

- Jag har använt Netflix, säger Per. Men jag har bara mitt ord på det. Det är säkert deras sak att bevisa att jag skulle ha delat något därifrån. Men det har jag inte gjort.

Per studerar i Åbo, där han har använt sig av familjens Netflix-konto, vilket man får. Han säger sig också ha använt ett helt krypterat nätverk, så den enda möjligheten är att någon hackare skulle ha kommit åt hans lösenord, men inte ens det verkar troligt. Så hur ska han kunna bevisa sin oskuld?

- Jag har skickat e-mail till Hedman Partners att jag har använt Netflix, berättar Per, och att om de fortsätter med sina krav så skickar jag till polisen in en brottsanmälan om utpressning.

Per fick tipset av sina studiekompisar, fast ingen av dem har fått något sådant här brev. Och ingen av dem laddar heller ner eller delar filmer illegalt, såvitt Per vet.

- Jag tänker nog fortsätta titta på tv-serier, säger Per, bara de finns på Netflix.

Artikel (på finska) om att en man dömdes att betala över 32 000 euro i ersättningar.
Artikel (på finska) om domstolsfallet som ses som ett prejudikat.
Artikel (på finska) om att man kan bli åtalad för att ha laddat ner gratis filmer.

plasthandskar på sig när man använder tangentbord

Låt inte andra ta över ditt nät!

Öppna hemnätverk kan utnyttjas illegalt av andra!

Diskussion om artikeln